Webwinkel

Een schatkamer vol kennis

Snuffel lekker even rond in onze webwinkel. Daarin vindt u eindeloos veel informatie over Harlingen, in woord en beeld. De pijltjes bij elk artikel bieden verdere informatie, en bestellen doet u door op het winkelwagentje te klikken. Bladert u een uitgave liever eerst even door? Kom dan langs bij onze verkoopstand bij onze ledenvergaderingen, Open Monumentendag of de Visserijdagen.

Hebt u uitgaven dubbel, die u via de vereniging als tweedehands wilt aanbieden aan andere belangstellenden? Neem dan contact op met onze penningmeester (zie onder 'bestuur').


  Aanbiedingen   € 15,00

   Harlinger VOC-commandeur in 1643


   In 1643 zette de Harlinger ontdekkingsreiziger Marten Gerritsz Fries als eerste Europeaan voet aan wal op het huidige Russische eiland Sachalin. Auteur René Attema beschreef zijn reis in 112 rijk geïllustreerde pagina's als een spannend verhaal, bedoeld voor een breed publiek.


   Klik op het pijltje voor meer informatie.
   Prijs exclusief verzending.

   € 10,00

   Bouwe Smits, handelaar in van alles


   Bouwe Smits zetelde tientallen jaren in zijn paleis aan de Zoutsloot. Per bakfiets bracht hij kleur en fleur in de stad. Wie stapte niet bij hem binnen voor een kastje of petroleumstel? De herinneringen van zoon Geert Smits geven een ontwapenend inkijkje in het leven van een onvergetelijke ouwe seun!

   De prijs van het boek is € 10,- (exclusief € 3,50 verzending).

   € 15,00

   100 jaar Harlingen van boven


   Een uniek fotoboek met 127 luchtfoto's van de stad, in zwart/wit en kleur, over de periode 1919–2019. Wie in Harlingen woont kan zijn huis terug vinden!


   De prijs van het boek is € 15,- (exclusief € 5,-- verzending).

   € 19,45

   75 Jaar Vrijheid   Dit boek bestaat uit twee delen en beslaat 224 pagina's. Ale foto's zijn voorzien van onderschrift.


   Een overzicht van de bezettingsgeschiedenis van Harlingen, met vooral veel, deels nog niet eerder gepubliceerde foto’s, en de historie van het Centraal Comité 1945, voortkomend uit die bezettingsgeschiedenis.
   Jan Norg, die in 2005 het standaardwerk Harlingen en de Tweede Wereldoorlog publiceerde, geeft in dit boek nog eens een bondig overzicht van de gebeurtenissen in Harlingen tijdens de bezetting. Het belangrijkste van zijn nieuwe bijdrage zijn echter de foto’s van Harlingen in oorlogstijd. En het is een indrukwekkende collectie geworden, maar liefst 138 foto’s waarin het Harlinger leven in die dramatische tijd wordt verbeeld. U zult, om een voorbeeld te noemen, een heel vertrouwde plek herkennen terwijl u ziet hoe Duitsers er een razzia uitvoeren. Op andere, even bekende plekken treft u geschut aan, of zijn versperringen aangebracht, en u beseft hoe de oorlogstijd het normale leven van de inwoners van toen beïnvloedde en ontregelde. Maar ook zult u Duitse militairen zien die zich vermaken in onze mooie stad en zelfs treft u ontspannen tafereeltjes aan met de Harlingers van toen in het zwembad.
   Al met al een belangrijke aanvulling op onze kennis van de stad in oorlogstijd en een belangrijke toevoeging aan het beeld dat we van die tijd hebben.
   De memorabele geschiedenis van het Centraal Comité 1945, ook al verluchtigd door talrijke foto’s, volgt dan logisch op de bezettingsgeschiedenis.
   Het Centraal Comité kwam voort uit de Harlinger bevolking en vond z’n ontstaansreden in de Duitse bezetting. De Duitsers hadden, ook in Harlingen, het vrije verenigingsleven door bezetting en onderdrukking kapotgemaakt. Het hele maatschappelijke leven was door de oorlog en de onderdrukking door de bezetter en z’n Nederlandse handlangers verregaand ontwricht.
   Al direct na de bevrijding was er de behoefte om met de wederopbouw van de eigen samenleving in een vrije toekomst te beginnen.
   Het Centraal Comité is daar, op uitnodiging van het net weer ingerichte gemeentebestuur al meteen in mei 1945 aan de slag gegaan.


   De speciale prijs van het boek is € 19,45 (exclusief € 4,55 verzending) In Harlingen wordt het boek na betaling op onze bankrekening Oud Harlingen bij u afgeleverd zonder verzendkosten. Maar is ook te koop bij Bruna en de Jong boekhandel.