Home > Nieuwsberichten

20-09-2023, Rabo ClubSupport 2023

OPROEP!
Nog een paar dagen en dan is de stemperiode voor Rabo ClubSupport afgelopen.
Leden van Leeuwarden-Noordwest Friesland hebben nog t/m 26 september de mogelijkheid hun stem uit te brengen op de deelnemers die zij een warm hart toe dragen. Breng uw stem uit op Vereniging Oud Harlingen want hoe meer stemmen, hoe hoger het bedrag voor onze Vereniging!
Elke stem telt!
Stemmen kan eenvoudig via de Rabo App of Rabo Online Bankieren.


DOEN!06-09-2023, Rabo ClubSupport 2023

De stemperiode voor Rabo ClubSupport 2023 gaat van start!


Stemmen:
Leden van Leeuwarden-Noordwest Friesland brengen van 4 tot en met 26 september hun stem uit op de deelnemers die zij een warm hart toe dragen. Hoe meer stemmen er op onze club worden uitgebracht, des te hoger de bijdrage die wij ontvangen!
U stemt toch ook?
Stemmen kan heel eenvoudig in de Rabo App.
www.rabobank.nl/clubsupport

Hoe gaan we de bijdrage besteden?

Steeds meer leden en niet-leden van onze Vereniging laten hun oude foto's en ansichtkaarten scannen, zodat die in de Beeldbank kunnen worden opgenomen. Om deze sneller en beter te kunnen scannen en daarbij niet afhankelijk te zijn van scanapparatuur, wil de Vereniging zelf een professionele fotoscannner aanschaffen.

Stem op ons en help daarme het cultureel erfgoed van Harlingen te bewaren onder het motto: De geschiedenis maken en bewaren we met z'n allen!22-08-2023, Instuif 2023!

Instuif Vereniging Oud Harlingen

Ook dit jaar organiseert Vereniging Oud Harlingen voor alle Ouwe Seunen tijdens de Visserijdagen weer een Instuif met een prachtige film- en fototentoonstelling. Dit jaar kunt u ons vinden op een wel hele unieke locatie! Zaterdag 2 september van 10.00 tot 15.00 bent u van harte welkom in de oude Chinees op de Waddenpromenade. De locatie is ter beschikking gesteld door “Port of Harlingen”, waarvoor dank!

In het vroegere wokgedeelte  vertonen we films en de foto’s worden tentoongesteld in de andere helft. Wegens groot succes vertonen we weer foto’s van Ouwe Seunen gemaakt door Jan  “Kwartje” van der Heide maar ook foto’s uit de collectie van Gerrit Beuker en wijlen Jaap van der Veen zijn te zien.

Natuurlijk staan de bestuursleden van onze Vereniging ook weer klaar om de uitgaven van de Vereniging te verkopen.

We hopen u weer in grote getale te ontmoeten op de nieuwe locatie!

Locatie: Gebouw Port of Harlingen op de Waddenpromenade

Tijd: 10.00 tot 15.00

 

Foto: Instuif 202215-05-2023, Prijsuitreiking zaterdag 13 mei 2023

Afgelopen zaterdag zijn de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de fotopuzzeltocht. Deze tocht is gehouden tijdens Koningsdag in de Engelse Tuin. Door de tuin hingen een aantal foto's van de 21 muurreclames in de stad die Vereniging Oud Harlingen rond 1999 heeft laten realiseren. Bij elke foto stond een letter en van die letters kon een woord gemaakt worden. De oplossing was VANBUREN.
Uit de stapel ingeleverde goede oplossingen zijn 3 winnaars getrokken.
Tijdens onze maandelijkse inloopmiddag is de eerste prijs uitgereikt aan Travis Camper en de tweede prijs aan mevr. T. Zeinstra. De derde prijswinnaar, mevr. L. Scholten, was helaas niet aanwezig, zij was op vakantie. Wij zorgen later voor de overhandiging!
Nogmaals gefeliciteerd en veel leesplezier met de prijs.

Klik op de foto voor meer!24-04-2023, Voorjaarsvergadering

Het was afgelopen vrijdagavond weer een gezellige ledenvergadering in de kantine van RSG Simon Vestdijk. Meer dan 100 leden kon het bestuur van Vereniging Oud Harlingen welkom heten.

Het was een bijzondere avond omdat zowel  Fred Attema als Chris Huizenga afscheid namen, allebei na een jarenlange inzet. Zij zijn dan ook, terecht, benoemd tot erelid! Dit met grote instemming middels applaus van de aanwezige leden. Er was ook applaus voor de nieuwe voorzitter Jean Feikema, die afgelopen jaar de penningen deed. Jolanda Walta zal zowel de taken van het secretariaat als de taken van penningmeester op haar nemen. Fred Attema heeft aangeboden op de achtergrond de boekhouding te doen. Waarvan akte.

 

Foto's Joachim de Ruijter

 

 04-04-2023, Album Freerk Fontein

Bijzonder dankbaar zijn we voor de bijdrage van dhr. Gerrit Keunen uit Utrecht en zijn zus mevr. Sya Dercksen-Keunen die ons een tip gaaf naar het archief van het Rijksmuseum. Dhr. Keunen is zeer nauw betrokken in onderzoek naar historische molens in Nederland en bij toeval waren ze tegen een foto album aangelopen van Freerk Fontein. Dit fotoalbum werd in 2001 aan het Rijksmuseum geschonken door mevrouw A.J. Jürgens uit Amsterdam. Fontein, een kind van Freerk Fontein Dk. Pieterszoon en Anna Maria Sjoerds Hannema, was geboren op 2 november 1847 in Harlingen. Hij overleed op 11 april 1918 in Harlingen, hij was toen 70 jaar oud.

 04-04-2023, Restauratie Kerkpoortsbrug

Een delegatie van ons bestuur is onlangs naar De Boer en De Groot geweest om naar de restauratie van de Kerkpoortsbrug te kijken.

Zij waren bezig met een aantal “proefklinken”. Daarbij worden de klinknagels verhit om daarna twee stukken metaal aan elkaar te klinken. 

In een andere loods stond de brug die inmiddels kaal gemaakt is en zoveel als mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. De brug wordt binnenkort gestraald en daarna kan de opbouw weer beginnen.

 

Klik op de foto voor meer. 18-12-2022, Lichtjestocht 2022

Wat hebben we een mooie lichtjestocht gehad met veel belangstelling. Publiek liep, zelf ook prachtig verlicht, door het oude centrum met de lichtpotjes als route. De start was bij de Grote Kerk waar een stadsomroeper en dominee iedereen een goede start wensten. Onderweg was er weer veel te beleven. Met als thema "oude ambachten" kwamen de mensen een bruggenwipper tegen op 1 van de 3 bruggen. Met dit keer niet de klomp om geld te vangen maar spekjes uit te delen voor onderweg. Via Franekereind en W. Boothstraat kwam men bij het begin van de Zoutsloot waar Sannie de Vries haar weefkunst demonstreerde. Verderop stond burgemeester Hannema iedereen de weg te wijzen door de stad en vooral te waarschuwen voor de viswieven die een wel heel bijzonder lied stonden te zingen. Onderwijl deed de schoorsteenveger zijn best het roet hier en daar te verwijderen. Aan het einde van de Droogstraat kon iedereen iets warms krijgen in de garage van Willem Visser. Met een groot team werd het publiek bediend. Op de Noorderhaven liep een veldwachter het verkeer te regelen. Een aantal ondernemers op de Noorderhaven lieten hun ambacht zien, hout bewerken en Japans boekbinden. Via de Grote Bredeplaats, waar een delegatie van Zeeslag  van zich liet horen, ging men via Zuiderhaven, nettenboeten en touwsplitsen werden daar gepresenteerd, naar Vijverstraat en Lanen. "Walle Geartsje" en de dames van lichte zeden zorgden daar voor vermaak. Via de Kroonsteeg ging men naar de Schritsen waar Mirjam Vuyk een demonstratie schilderen gaf. In haar etalage was te zien wat zij nog meer doet nl. Kentsugi. Een Japanse kunstvorm van repareren van scherven met bijzondere goudlijnen. Verderop had de Michaëlschool een mooie kerststal tentoongesteld. Via de Tiepelsteeg ging men kijken in het naaiatelier van Johan Drost waar Johan nog steeds prachtige dingen maakt. Verder lopend over het Tiepelplein kwam iedereen weer bij de Grote Kerk. Al met al weer een bijzondere tocht.

De organisatie wil iedereen bedanken voor haar of zijn bijdrage aan dit feestje.  Grote klasse, zonder vrijwilligers is dit niet mogelijk.

Ook de sponsoren Mitra, Jumbo, Copini, gemeente Harlingen, Hubo Faber, Veltman Verlichting en Flevodruk willen we hartelijk danken!

 

Collages: Liesbeth van Wijhe. Klik op de foto voor meer.30-11-2022, Lichtjestocht 17 december 2022

Het is zover! Na 3 jaar organiseert Vereniging Oud Harlingen weer een Lichtjestocht voor jong en oud.

Een mooie (gratis) wandeling langs lichtjes, monumenten en door steegjes. Laat u verrassen door muziek en theatrale acts. Onderweg is hier en daar een “hapje en een snapje”. De route kunt u vinden door de lichtjes, die als een sliert door de binnenstad van Harlingen gaan, te volgen. Save the date: zaterdag 17 december!

De start is vanaf 17.00 in groepjes vanaf de Grote Kerk, Kerkpad 3 te Harlingen.

Maak onze verlichte route extra feestelijk door uzelf te versieren met lichtjes of laat u op een andere creatieve manier zien.

Tot zaterdag!

 

 

 23-11-2022, Najaarsvergadering 18 november 2022

Het was afgelopen vrijdagavond 18 november weer heel gezellig tijdens de najaarsvergadering in de kantine van de R.S.G. Het bestuur had een uiteenlopend programma samengesteld met boeiende onderwerpen. Ook was er de mogelijkheid om deze vergadering live te volgen op de site van R.S.H.

Van tevoren waren er weer hele mooie oude foto’s van onze stad te zien op de livestream, beschikbaar gesteld door Anneke F. Visser. De voorzitter opende de vergadering om exact 8 uur, met enkele mededelingen. Ook de penningmeester had nog een aantal financiële zaken die de revue passeerde. Tijdens zijn verhaal kwam ook nog de heer Sander Reerink van de Rabobank ons een cheque van € 920,16 overhandigen die was opgebracht door een ieder die op ons had gestemd bij de grote club-actie. Het geld wordt besteed voor de Beeldbank. Een ieder die op ons heeft gestemd, heel hartelijk bedankt hiervoor.

De eerste spreker was de heer Kees Postma, oud hoofduitvoerder voor de bouw van de wijk Almenum in 1980 rond de Grote Kerk. Deze was in opdracht van de Bouwvereniging. De foto’s gaven een heel goed beeld van het ontstaan van de wijk Almenum en het verhaal werd ondersteund met diverse leuke en grappige voorvallen, zoals het verhaal van een medewerker die een pot water gedragen verf had meegenomen om de kajuit van zijn pand te verven. Op dat moment begon het te regenen waardoor de verf er af spoelde. Nadat het weer droog was geworden waren de dakpannen heel mooi gekleurd.

De tweede spreker, de heer Willem Hansma, had een bijzonder verhaal over een oud grafsteen die in stukken nog aanwezig is bij een bewoner van het Kerkpad. Toen alle puzzelstukjes op een gegeven moment bij elkaar paste, bleek dat het de grafsteen van dhr Agema was, met als beroep steenhouwer. Hij is de man die in 1788 de leeuwen van de Leeuwenbrug heeft gemaakt.

Na de pauze heeft de viermansformatie Just4Fun een aantal liedjes ten horen gebracht, dat viel bij een ieder in de smaak. Er kwam zelfs nog een toegift.

De film die hierna volgde was door onze oud filmfondsbeheerder Cor Balt in het verre verleden in elkaar gezet voor de toenmalige EHBO vereniging.

Het eerste gedeelte was een oefening in 1930 met vele gewonden en de brancardfiets, het tweede stuk was een oefening van de Bescherming Bevolking in 1939, met als hoogtepunt het blussen van een fosforbom op het raadhuisplein. Het resultaat was explosief.

Als laatste deel een brandweeroefening, vanuit de brandweerkazerne op de Lanen naar de Kerk op de Zuiderhaven. Zeer vermakelijk als je die beelden weer ziet.

Om kwart over 10 bedankt de voorzitter alle aanwezigen en sloot de vergadering. Het was nog lang gezellig.

 

Foto's Iemke Pieter Zeijlemaker

Klik op de foto voor meer....05-11-2022, Presentatie magazine 2022

Donderdagavond 3 november is het allernieuwste magazine gepresenteerd voor de buitenwereld. Een magazine boordevol geschiedenis en historische verhalen. Zoals u van ons gewend bent zijn de verhalen van een ver verleden maar ook wat "jongere" verhalen. Het eerste exemplaar is dit keer uitgereikt aan de redactie van de laatste uitgave. De 4 redactieleden hebben te kennen gegeven te willen stoppen na, soms, meer dan 25 actieve jaren in de redactie. Onze dank is groot want het is niet gering wat voor werk het is om tot een artikel te komen, laat staan een magazine met zoveel artikelen. 

Op deze avond hebben we de nieuwe redactie welkom geheten. Bauke Posthuma, Roel Sluiter en Johnny de Groot nemen het stokje over van Anneke Visser, Hinke de Jong, Geert Noorman en Theo Althuis.

De avond werd muzikaal onderbroken door Johan Jorna en Hans Otten.

 

Foto's: Henry Drost. Klik op de foto voor meer....

Tijdens de presentatie waren Geert Noordmans en Johnny de Groot helaas verhinderd.24-10-2022, Opbrengst Rabo Club Support 2022

Wij willen iedereen bedanken voor het stemmen op onze Vereniging! De opbrengst van de actie Rabo ClubSupport is overweldigend. Nogmaals dank!!


Beste relatie,
Leden van Leeuwarden-Noordwest Friesland hebben tijdens de stemperiode bepaald welke financiële bijdrage de deelnemende clubs en verenigingen ontvangen.
Bedankt voor jullie deelname aan Rabo ClubSupport!


Naam: Vereniging Oud Harlingen
Bestedingsdoel: Een mediabank voor foto’s en filmpjes.
Bedrag: € 920,5404-09-2022, Instuif 2022

Wat hebben we weer een gezellige Instuif gehad. Van heinde en ver kwamen Ouwe Seunen langs om foto's en films te bekijken. Maar natuurlijk ook om elkaar weer eens te ontmoeten. Het is tenslotte alweer 3 jaar geleden dat we de Instuif hebben georganiseerd. De fototentoonstelling was een feest van herkenning. De foto's van Ouwe Seunen, gemaakt door Jan "Kwatsje", had een een grote belangstelling. Maar ja, inmiddels soms 15 jaar ouder was het wel even nadenken wie wie was. Maar over het algemeen was iedereen goed herkenbaar. Jan gaf aan dat hij een jaar of 4 geen foto's had gemaakt maar er aan zat te denken om toch maar weer te beginnen. Wie weet laten we een volgende keer nog meer portretten zien!

Een woord van dank is op zijn plaats voor de geweldige medewerking van de vrijwilligers en bestuur van de Doopsgezinde Kerk. (Foto's: Clemens van der Zwet en Johan Balt. Klik op de foto voor meer!)22-06-2022, Informatieavond 'zoutmetingen'

Om onze monumentale stad te behoeden voor schade door de zoutwinning doet Frisia Zout sinds een jaar metingen in de bodem. Op 22 juni is in de RSG een informatie-avond over de resultaten daarvan. De avond begint om 20.00 uur. Interessant voor elke inwoner die vreest te maken te krijgen met schade! 16-05-2022, Inloopmiddag een succes

Bij de eerste inloopmiddag op 14 mei kwamen diverse mensen langs voor vragen of een praatje. Het leverde ook nog een nieuw lid op - een succes dus. De volgende inloopmiddagen zijn 11 juni, 9 juli, 13 augustus en 10 september (tevens Open Monumentendag). Tot ziens!

Klik op de foto voor de officiële openingshandeling door Marga Funk (oud-bestuurslid en initiatiefnemer van de inloopmiddagen) en Jan Zeinstra van de Hein Buismanstichting.03-04-2022, Welkom in de Doopsgezinde kerk

De deuren van de Doopsgezinde kerk gaan woensdag 6 april om 19.45 uur open voor een informatieavond over de recente onder- en bovengrondse metingen. Die moeten helpen voorkomen dat er door de zoutwinning op het Wad schade aan de stad kan ontstaan. 23-03-2022, Bolders Zuiderhaven

Vandaag is er een start gemaakt met het terug plaatsen van de bolders aan de Zuiderhaven. Ze zijn gezandstraald en opnieuw voorzien van een verflaag. Nu de Grachtenpanden en appartementen klaar zijn wordt de gehele Zuiderhaven opnieuw bestraat en heringericht. Ook het Werfpad wordt onder handen genomen.
Wie weet is het klaar voor de Vlootdag op 9 april?12-01-2022, Inspreekbeurt stadhuisplannen

Vanavond heeft Oud Harlingen in de raadscommissie toegelicht wat de positie van de vereniging inzake de stadhuisplannen is. Onze oproep: start met relevante erfgoedpartners vooroverleg over stedelijke-monumentale inpassing.09-01-2022, Vermiste Kitty terecht?

Waarschijnlijk is de raadselachtige ‘Kitty’, naar wie Oud Harlingen op zoek was, terecht. Ze staat op een foto uit 1932. Het zou gaan om Kitty van Riet, dochter van A.C.W. Riet, 49 jaar lang eigenaar van het Heerenlogement.04-01-2022, Het nieuwe jaar!

Het bestuur van Vereniging Oud Harlingen wenst al haar leden en familie een goed en gezond 2022. We hopen elkaar weer snel op een "normale" manier te treffen.25-12-2021, Lichtjes op oorlogsgraven

Het is al een goede traditie geworden om op kerstavond lichtjes te plaatsen op de oorlogsgraven in Harlingen. Al in 2016 is dit gestart op initiatief van onze Vereniging in samenwerking met CC'45. Nu het CC'45 niet meer bestaat is Vereniging Oud Harlingen doorgegaan met dit prachtgebaar. Deze keer werd op het graf van sgt. Bloor een speciaal lichtje geplaatst door de familie Ettema. Zij hebben vroeger in de Hoogstraat gewoond en hadden contact met de nabestaanden. Een gedetailleerd verhaal komt in de eerstvolgende Harlinger Courant.

Bijgaande foto's van Ubbo Postuma geven een impressie. Klik op de foto voor meer!22-12-2021, Stadhuisplannen onder de loep

Oud Harlingen gaat betrokken worden in het gemeentelijke traject om te bekijken of en hoe de ambtelijke organisatie in de binnenstad gehuisvest kan worden. Dat is 21 december afgesproken in een overleg met wethouder Harry Boon. 20-12-2021, Preventie bij kamerverhuur

In een brief heeft het bestuur van Oud Harlingen aan het College van B&W gevraagd snel een voldragen beleid over kamerverhuur te ontwikkelen. Dit naar aanleiding van de vraag van de eigenaren van de panden Voorstraat 101 en Noordijs 14 via een bestemmingswijziging kamerbewoning mogelijk te maken.19-12-2021, Harlingen herinnert

Wat speelde zich in de Tweede Wereldoorlog in Harlingen allemaal af? En kunnen we daar nu nog iets van leren? In opdracht van de gemeente Harlingen wordt gewerkt aan een onderwijsproject, dat in maart voor alle basisscholen in de gemeente beschikbaar komt.15-12-2021, Kitty, waar ben je?

Oud Harlingen is op zoek naar ene Kitty, die rond 1932 wekelijks tenniste. In Harlingen wellicht, op de banen van Tennisvereniging Ready (opgericht 1923)? Klik op het pijltje hier rechtsboven om méér te lezen!09-12-2021, Harlinger schatkist gaat open

Fantastische nieuws voor iedereen met interesse voor Harlingen! Het digitaliseringsproject 'Delpher' van de Koninklijke Bibliotheek heeft de Harlinger Courant vanaf 1852 in het aanbod opgenomen. Iedereen kan nu, thuis achter het scherm, duizenden oude pagina's van de krant op trefwoord doorzoeken.21-11-2021, Videoverslag Najaarsvergadering 19 november 2021

Voor wie niet in de gelegenheid was om de Najaarsvergadering on line te volgen hebben we voor u de link naar de registratie, gemaakt door Clemens van der Zwet.

https://www.youtube.com/watch?v=SSvWgXt9vQo20-11-2021, Brief naar het college van B&W en gemeenteraad

Beste leden,

Zoals jullie in de media hebben kunnen lezen, heeft de Vereniging vorige week een brief gestuurd naar het college van B&W van de gemeente Harlingen en naar de leden van de gemeenteraad. Aanleiding van deze brief was het voorgestelde agendapunt over de centrale huisvesting van de gemeente Harlingen in de raadsvergadering. Inmiddels heeft het bestuur een gesprek gehad met wethouder E. de Groot, waarbij dit onderwerp op de agenda stond. Het was een open, plezierig gesprek waarbij de wethouder uitleg gaf over de procedure rondom dit agendapunt van de raad. De wethouder reageerde op het punt in onze brief, dat het onderwerp niet eerder ter sprake was gekomen in onze kwartaaloverleggen. De reden hierachter, volgens de wethouder, is dat er nog geen formeel besluit lag om in te stemmen met bijvoorbeeld de luchtbruggen. De uitkomst van het overleg is de toezegging van de wethouder dat de vereniging, en andere gelijkende partijen, op korte termijn uitgenodigd worden om onze zienswijze te geven.

Een dag na het overleg met wethouder de Groot, werd er contact opgenomen door een medewerker van wethouder Boon dat er voor de kerst een afspraak met het bestuur ingepland wordt.

Bestuur Vereniging Oud Harlingen12-11-2021, Hersenkraken hoeft niet meer

Wie dacht nooit: "Daar las ik eens wat over. Maar waar stónd dat nou?". Gelukkig is er een register op de bijna anderhalf duizend pagina's van ons Magazine, met dank aan Anneke Karsten die editie 2022 daar alweer in verwerkte. Zoeken kan op titel, auteur of trefwoord. Wedden dat dit register u aanzet tot (her)lezen?11-11-2021, Stadhuisplannen 'on hold'

De plannen om het stadhuis met de HEMA en de Groenlandsvaarder te verbinden zijn gisteren op het laatste moment van de raadsagenda gehaald. Er waren vraagtekens bij het draagvlak onder ambtenaren en het gebrek aan betrokkenheid van Oud Harlingen en andere erfgoedpartners. Wordt vervolgd...07-11-2021, Uitstel stadhuisplannen

In een brief heeft Oud Harlingen de raadsleden vandaag opgeroepen woensdag pas op de plaats te maken wat betreft plannen voor een centrale huisvesting van het ambtelijk apparaat in de binnenstad. 05-11-2021, Het nieuwe magazine is uit!

Donderdagavond 4 november kon het eerste exemplaar van het nieuwe magazine van Vereniging Oud Harlingen weer fysiek uitgereikt worden. Vorig jaar moest het vanwege de Coronapandemie nog in de open lucht maar dit jaar kon het weer met genodigden plaats vinden.03-11-2021, Najaarsvergadering 19 november: coronaproof

Vrijdagavond 19 november zal de najaarsvergadering voor onze leden weer fysiek plaatsvinden. Al een paar jaar maken we gebruik van de locatie van het RSG Simon Vestdijk aan de Kon. Julianastraat. Zowel fysiek als online! Nu de maatregelen, wat corona betreft, weer aangescherpt zijn moeten ook wij onze leden vragen om de QR-code en ID-bewijs mee te nemen. Een papieren print van de QR-code is ook voldoende. Wij hopen weer op een “ouderwetse” gezellige avond! En natuurlijk met een muzikale onderbreking! Onze leden ontvangen binnenkort een uitnodiging.10-10-2021, Stadsschouw

Afgelopen zaterdag is het bestuur weer gaan schouwen door een stuk van de binnenstad. De laatste jaren valt het op dat bewoners erg hun best doen om monumenten te herstellen en te verfraaien. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten en achterstallig onderhoud. We wijzen  bewoners er dan ook graag op dat er een mogelijkheid is om uit het fonds Klein maar Fijn een tegemoetkoming te krijgen van max 500,-- euro. Alle kleine beetjes helpen nietwaar? Zaterdag zagen we weer hoe creatief mensen zijn om, in dit geval, een oude schuur/pakhuis (Hofstraat) om te toveren in een prachtige woning. We hebben de nieuwe bezitters dan ook grote complimenten gegeven en komen graag langs om het resultaat te bewonderen.28-09-2021, Restauratie Muurschilderingen

Onze huisschilder Wiebren van Zandbergen heeft de muurschildering op de Noorderhaven van "C. vander Schoot" weer in een prachtige staat gebracht. Op de foto's kunt u de voor en nasituatie bekijken. Complimenten Wiebren!02-05-2021, Lintje

Op 26 april is onze penningmeester Fred Attema onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau. Met een smoes werd hij naar het stadhuis gelokt waar zijn familie hem in vol ornaat opwachtte. Eerder, op 14 november 2007, ontving Fred al de zilveren dr. C.B. Tilanus-onderscheiding. Van harte gefeliciteerd, Fred!

Verdiensten: kaderinstructeur EHBO (1982-heden); kaderinstructeur Eerste Hulp, Fries Regionaal EHV Team (1995-heden); voorzitter Harlinger Volkstoneel (2006-heden); penningmeester vereniging Oud Harlingen (2009-heden); medeoprichter en penningmeester Monumentenstichting Harlingen (2015-2017). Foto's: Ubbo Posthuma29-04-2021, Voorjaarsvergadering

Voor de tweede keer op rij konden we door de coronapandemie helaas geen fysieke ledenvergadering organiseren. Vanuit de kantine van RSG Simon Vestdijk verzorgde Omroep RSH daarom de uitzending van een digitale vergadering. Klik op de afbeelding om de vergadering terug te kijken. 22-04-2021, Jaarlijkse poetsbeurt

Vrijwilligers en leden van de werkgroep Struikelstenen zijn gestart met het poetsen van de 45 struikelstenen in de stad. Die liggen voor de woonhuizen van onze Joodse Harlingers, van waaruit ze zijn weggevoerd en vermoord. Het is de moeite waard weer eens langs de blinkende stenen te lopen. Opdat we niet vergeten!

Foto: Ellen Dijkstra-Bosma en Albert Hoekstra poetsen op de Kleine Voorstraat de struikelsteen van Simon Leijdesdorff.29-03-2021, Historisch plaatjesboek Harlingen

Het is u vast niet ontgaan, dat supermarkt JUMBO aan de Spoorstraat wordt verbouwd en uitgebreid. Eigenaar Olaf Hermus nam eind 2020 contact met ons op. Bij de opening op 28 april zou hij graag een plaatjesboek met historische foto's van Harlingen willen uitgeven. Zijn vraag: is dat te realiseren?29-03-2021, De eerste tiltmeters zijn geplaatst!

De meetapparatuur gaat ontwikkelingen in de Harlinger bodem monitoren, op initiatief van de Stichting Bescherming Historisch Harlingen. Deze 'dochteronderneming' van Oud Harlingen houdt zich bezig met de effecten van de zoutwinning. Zie verder dit artikel uit de Harlinger Courant.10-03-2021, Beeldmateriaal Oranjeoord naar filmarchief

Het Fries Film en Audio Archief digitaliseerde 5 oude films van MCL Harlingen, het vroegere Oranjeoord. Bekijk ze via www.friesfilmarchief.nl (zoekterm ‘Oranjeoord’) of via www.YouTube.com/FriesFilmArchief. Meer info? Klik op het pijltje!28-02-2021, Raamexpositie & wandelroute 'Must hier es Kieke'

Spotte u in het stadshart al de foto's achter de ramen? De moeite van een wandeling waard! Foto's: archief Anneke Visser, Hein v/d Oever en Eddy de Vries. Idee & uitvoering: BENG Evenementen (Karen Brugman & Willard van Grootveld), mede mogelijk dankzij Gemeente Harlingen en Harlingen Welkom aan Zee.28-02-2021, Boeken

Heeft u uw verzameling boeken over Harlingen al compleet? U kunt onze uitgaven weer in de boekhandels van Harlingen aanschaffen en natuurlijk via onze webshop op deze site! Van harte aanbevolen.24-02-2021, Harlinger verhalen in Sobibor

Studenten van NHL/Stenden verzamelen momenteel verhalen over Harlinger Joden voor wie ter herinnering een Struikelsteen is gelegd. Dat gebeurt in opdracht van de Stichting Sobibor, in 1999 opgericht door kampoverlevende Jules Schelvis.29-12-2020, Nieuwjaarswens

Vanuit een prachtig verlicht Harlingen wil het bestuur van de Vereniging Oud Harlingen u een rustige jaarwisseling en een virusvrij 2021 wensen.
Klik voor een mooie nachtimpressie van de drie bruggen op de foto van onze fotograaf Joachim de Ruijter.24-12-2020, Opdat we niet vergeten

Alweer voor de vijfde keer zijn op kerstavond door bestuur en vrijwilligers van de vereniging Oud Harlingen en het Centraal Comité 1945 lichtjes geplaatst op de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats (foto: Bauke S. Posthuma).03-12-2020, Eerste hulp bij ons Magazine

In 1986 verscheen ons Magazine voor het eerst. Tientallen nummers later is het bijna ondoenlijk geworden om een bepaald artikel terug te vinden. Anneke Karsten heeft dit nu voor u opgelost! Ze maakte een trefwoordenregister (download) van ruim 1600 termen, zodat u nu op titel, auteur én onderwerp kunt zoeken.28-11-2020, Afscheid van Anneke Visser

Tijdens een memorabele, digitale Najaarsvergadering is gisteravond afscheid genomen van voorzitter Anneke Visser. Ze leidde de vereniging 10 jaar, maar zat ook daarvóór al 18 jaar in het bestuur. Voor haar onuitputtelijke inzet kreeg ze een bronzen beeldje aangeboden, gemaakt door oud-Harlinger Henk Zielstra.27-11-2020, Najaarsvergadering via Livestream

Zit u er straks klaar voor? Onze najaarsvergadering kunt u vanuit uw luie stoel volgen via de volgende link: http://www.omroeprsh.nl/locatie-live/ U kunt inloggen vanaf 19.45 uur. Wij wensen u veel plezier bij de najaarsvergadering "Anders dan Anders" en hopen u volgend jaar weer live te zien!23-11-2020, Van Holwerd via Tzum terug naar Harlingen!

Oud-stadgenoot Douwe Jorna uit Tzum kreeg telefoon van een Holwerder collega, dat die een gevelsteen met de naam Jorna in de tuin had liggen. Had Jorna belangstelling voor de steen? Dat had Douwe zeker! Maar hij ontdekte al snel dat de Jorna op de steen geen familie was. Dus? Dan bel je Oud Harlingen!16-11-2020, Gevelsteen fa. Smeding terug op historische grond

De eerste steen van de vroegere Stoomvetsmelterij Smeding is teruggeplaatst in de zijgevel van Weverstraat 10. Oud Harlingen dankt Henk Smeding Jzn., die de gevelsteen schonk en liet restaureren.11-11-2020, Vragen over zoutwinning? Stel ze!

Vragen van kijkers/luisteraars zijn de rode draad voor het programma dat Omroep RSH dinsdagavond 24 november verzorgt over de zoutwinning door Frisia. Hebt u zorgen, vragen, opmerkingen? Geef ze dan door via info@pilotharlingen.nl Het programma is via de radio te volgen en ook live via www.omroeprsh.nl09-11-2020, Wie kan ons helpen?

Er is weer een 'eerste steen' teruggevonden, 150 jaar oud! Oud Harlingen wil de steen graag restaureren en op de oorspronkelijke plek terugplaatsen. Daarbij vragen we uw hulp. Klik op het pijltje rechtsboven voor verdere informatie.06-11-2020, Gevelsteen in Sint Annahof

Eeuwenlang sierde deze gevelsteen een grote hof van Riemer Jurjens Wijngaarden, tussen de Kerkpoortstraat en de dwinger (Zuiderbolwerk). De steen is nu gerestaureerd en in het Sint Annahof geplaatst. 02-11-2020, Verrassing van Rabo ClubSupport

Onze penningmeester Fred Attema vond afgelopen week 's ochtends dit bord in zijn tuin geplant. Verrassend! Oud Harlingen krijgt dankzij de actie van de Rabobank € 784,69 op de rekening bijgeschreven. Iedereen die op ons stemde: hartelijk bedankt en graag tot 27 november, op de digitale snelweg!31-10-2020, Het nieuwe Magazine is er!

Bij de leden van Oud Harlingen viel het al in de bus: het jaarlijkse Magazine, boordevol verhalen uit de Harlinger stadsgeschiedenis. Over de getalenteerde gezusters Eva en Branca van Dantzig bijvoorbeeld, het sigarenmagazijn van Frans Nagel op het 'pleintje bij de klok' en nog veel, veel meer. Veel leesplezier!28-10-2020, 'Duizelingwekkend project' over de finish

Na 8 jaar stug volharden is een archiefproject over 18.079 Harlinger afkondigingen voltooid. Dat riepen twee steunpilaren van de Werkgroep Archiefonderzoek, Jeanine Otten en Stefan Elsinga, woensdag om op de stoep van het stadhuis. Zestien vrijwilligers worstelden zich in 8 jaar tijd door de berg oude papieren. 23-10-2020, Nieuw boek: Een rondje om de Wester

Tot 1898 stond in het Havenkwartier de Westerkerk, op het terrein van het oude Blokhuis. Teunard van der Linden, predikant van de Protestantse gemeente Harlingen-Midlum, schreef een boek over het godshuis: van de bouw en de bloei tot het verval en de uiteindelijke sloop ervan.22-10-2020, Informatieavond zoutwinning, live bij Omroep RSH

Op dinsdagavond 24 november verzorgt Radio Stad Harlingen vanuit RSG Simon Vestdijk een uitzending over de zoutwinning voor de kust van Harlingen. Het programma is via de radio te volgen maar wordt ook live gestreamd.22-10-2020, Anneke Visser en Jarig Langhout bij RSH

Zaterdag 24 oktober zendt Radio Stad Harlingen om 11.45 uur het eerste portret in een serie van vijf uit. Hierin staan Anneke Visser van Vereniging Oud Harlingen en Jarig Langhout van Stichting Bescherming Historisch Harlingen centraal. 20-10-2020, Nieuw boek: 'Een rondje om de Wester'

Predikant Teunard van der Linden spit graag in de stadsgeschiedenis. Hij schreef 'Een rondje om de Wester; het verhaal van de Harlinger Westerkerk 1650 - 1898'. Deze nieuwe uitgave is nu te koop via deze site en bij Pippel Houten Speelgoed op de hoek Prinsenstraat/Noorderhaven.09-10-2020, Geef uw stem aan Oud Harlingen!

Leden van de Rabobank kunnen tot 25 oktober 5 stemmen uitbrengen in het kader van de campagne 'Rabo ClubSupport'. Onze oproep: stem op ons! De opbrengst besteden we aan een digitale najaarsvergadering voor alle 1500 leden, in samenwerking met Radio Stad Harlingen. Iedere stem is geld waard!08-10-2020, Equipagemeester Nauta in het nieuw

Het informatiebordje bij de grafsteen op de hoek van de Zuiderhaven is vernieuwd. De beruchte elementen wisten de eerdere versie binnen twee jaar te laten vervagen. Via het nieuwe bordje, de QR-code of NFC-tag is nu weer het verhaal te lezen over deze grafsteen van een medewerker van de Friesche Admiraliteit.08-10-2020, Oud Harlingen in het licht

In samenspraak met Oud Harlingen is de afgelopen tijd gewerkt aan een lichtplan voor de binnenstad van Harlingen. Gebouwen als de katholieke kerk en het stadhuis wórden al uitgelicht, maar dat gaat nu dus op grotere schaal gebeuren. Samen met de verlichte schepen gaat dit prachtige plaatjes opleveren!16-09-2020, Raadselachtige uitgave over Harlingen rond 1940

Triona Pers brengt met de hand gedrukte boekjes uit. Eigenaar Dick Ronner tikte via internet een partijtje oude clichés op de kop, met onder andere het Harlinger stadhuis, de Oude Buitenhaven en de Rijks HBS. Daarvan is nu een bibliofiel boekje van 16 pagina's samengesteld, in een oplage van 50 exemplaren.14-09-2020, Mobiele Open Monumentendag

De Harlinger werkgroep voor Open Monumentendag koos dit jaar voor een veilige openluchtversie. Tien gidsen stonden her en der in de binnenstad met verhalen klaar. Bezoekers konden bovendien met hun telefoon langs meer dan 70 QR-bordjes, die elk een verhaaltje en foto's over Harlingens historie prijsgaven.23-08-2020, Gratis City trip door Harlingen

Oud Harlingen is een bijzondere samenwerking aangegaan: met waterscoutinggroep Caspar di Robles! Dat leverde een doe-het-zelf Citytrip op, gratis af te halen bij de Tourist Info op de Grote Bredeplaats. De wandeling beslaat een kleine 4 kilometer en laat je leuke dingen ontdekken.15-07-2020, Stegenbeleid gemeente onder de loep

Oud Harlingen beschouwt de stegenstructuur in Harlingen als een van de belangrijkste kenmerken van de oude binnenstad. In het verleden is onder andere via een afstudeerproject aandacht geweest voor dit bijzondere element. Om dat een nieuwe impuls te geven is er overleg met de gemeente geweest.10-07-2020, Herdruk van 'De gouden eeuw van Harlingen'

De laatste exemplaren van 'De gouden eeuw van Harlingen' waren zó snel uitverkocht, dat het onderzoek is herdrukt. Jaap Kemper zette van Voorstraat 30 t/m 60 op een rij wie er in de 17e eeuw woonden. Daarmee heeft hij de 'Harlinger goudkust' in beeld gebracht. Klik op het pijltje voor verdere info.09-07-2020, Weer een gevelsteen in restauratie!

Tot de wijk Almenum begin jaren '80 werd vernieuwd, was in de tuinmuur van Bloemisterij de Vries aan de Kerkpoortstraat een gevelsteen te zien. De leeuw zat precies boven de ingang: een dubbele deur met fraaie gietijzeren roosters. 25-06-2020, Azijnluchtje op de Zoutsloot

Woensdagavond dreef er een typisch luchtje over de Zoutsloot. Wie zijn neus achterna ging kwam uit bij de vers opgeknapte  'eerste steen' van Bildtstraat 13. De ruim 200 jaar oude steen ziet er nu weer prachtig uit! Vanuit zijn ooghoek kon Bouwe Smits de werkzaamheden mooi volgen.06-06-2020, Bouwe Smits terug op de Zoutsloot

De tweelingbroers Dick en Jacob Smits onthulden vrijdag 5 juni op de Zoutsloot het beeld van hun vader, de onvergetelijke handelaar-in-van-alles Bouwe Smits. Vanuit zijn stoel houdt Bouwe voortaan het oog op zijn paleis op nummer 30, waarvan de bewoners voor de gelegenheid de vlag hadden uitgestoken.03-06-2020, Gevelsteen na 250 jaar weer als nieuw

De gemeente restaureerde op ons verzoek de gevelsteen van het Brandspuithuisje. Na de vorige keer bladderde de verf al snel weer af. Nu pakte decoratieschilder Klaes Posthuma de steen aan. Gelukkig hebben we zachte winters gehad, anders was de zandsteen door inwaterend vocht wellicht gebarsten.26-05-2020, Eerste steen gelicht voor Bouwe

Vanochtend begon Hopman Bouw Support te graven op de hoek Zoutsloot/ Bildstraat. Hier komt een beeldje te staan van de kleurrijke opkoper Bouwe Smits. In november verscheen al een boekje over zijn leven en werk. Dat is nog verkrijgbaar bij alle Harlinger boekhandels en de webwinkel op deze site.25-04-2020, Koninklijke Onderscheiding

Op vrijdagmorgen 24 april werd ons erelid, Chris Elsinga, verrast met een telefoontje van burgemeester R. Sluiter. Deze kon hem melden, dat het Z.M. de Koning heeft behaagd hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.31-03-2020, Voorjaarsvergadering

De coronacrisis heeft het bestuur van Oud Harlingen doen besluiten om de Voorjaarsvergadering op 21 april af te gelasten. De leden ontvingen al wel het Jaarverslag en de Jaarrekening 2019, en de conceptnotulen van de Voor- en Najaarsvergadering. De Najaarsvergadering 2020 staat gepland op 20 november.21-03-2020, Eerste exemplaar ‘75 Jaar Vrijheid’ uitgereikt

"Rare situatie, ik had het liever op een ander moment gekregen” zei een verraste Sjoerd van der Schaar vrijdagmiddag in Midlum. Hij kreeg, op gepaste afstand en voor de deur, het eerste exemplaar van het naslagwerk ‘75 Jaar Vrijheid’ overhandigd door de voorzitter van het Centraal Comité 1945, Hans Burkels.17-02-2020, Informatiemarkt zoutwinning uitgesteld

Dit jaar gaat de zoutwinning voor de kust van Harlingen echt van start. Kunnen de 600 monumentale panden in onze historische binnenstad schade oplopen door de bodemdaling? En wie gaat dat controleren? Daarover komt er een informatieavond in RSG Simon Vestdijk, maar door het coronavirus is de datum nog onzeker.16-02-2020, Boekpresentatie 'Tussen de eerste en laatste saluutschoten'

Zaterdag 18 april om 16 uur wordt in het Hannemahuis het boek 'Tussen de eerste en laatste saluutschoten. Buitenlandse militairen begraven in Harlingen en omgeving' gepresenteerd. Belangstellenden zijn van harte welkom.24-12-2019, Lichtjes op oorlogsgraven

Samen met het Centraal Comité 1945, de familie Norg en Bauke Postuma plaatsten bestuursleden van Oud Harlingen op kerstavond lichtjes bij oorlogsgraven en oorlogsmonumenten in Harlingen. (aanklikbare foto links: Bauke Posthuma)23-12-2019, Impressie Lichtjestocht

Voor de derde keer organiseerde Oud Harlingen een sfeervolle Lichtjestocht door de stad. Jacob Roorda wandelde mee met zijn camera. Zijn beeldverslag is hier te vinden: Lichtjestocht. (aanklikbare foto links: Joachim de Ruijter)15-12-2019, Sfeerbeeld lichtjestocht 2016

Om vast wat in de sfeer te komen voor de Lichtjestocht van 21 december hier een filmpje van de laatste editie! (aanklikbare foto links: Gerrit Bijvank)
https://www.youtube.com/watch?v=oP8xBK3Cscs 12-12-2019, Grafsteen in restauratie

In opdracht van Oud Harlingen is Harm Leijenaar begonnen grafsteen van Harmen Synes Nauta te restaureren (hoek Zuiderhaven). Een grafschriftencommissie (Melle Koopmans, Meint Tangerman en Hessel de Walle) ontcijferde zoveel mogelijk tekst. Hopelijk komen tijdens de restauratie nog wat extra details tevoorschijn.26-11-2019, Presentatie boekje Bouwe Smits

Vrijdag 22 november werd tijdens de Najaarsvergadering een nieuw boekje gepresenteerd: 'Bouwe Smits, handelaar in van alles'. Deze kleurrijke stadgenoot bracht tientallen jaren reuring in de stad. 22-11-2019, Najaarsvergadering: dat wordt wennen!

Hoeveel mensen zullen er vrijdag 22 november vergeefs aan de deur van Trebol rammelen voor de Najaarsvergadering? Vast wel een aantal. Het adres waar u moet zijn is echter Kon. Julianastraat 3: RSG Simon Vestdijk!14-11-2019, Leesvoer voor donkere winteravonden

Het 35ste Magazine van de vereniging Oud Harlingen is uit! Het eerste nummer werd 7 november uitgereikt aan mw. Elsinga-Van der Zee, die in de loop der jaren meermalen een bijdrage leverde. Alle leden kregen het blad inmiddels thuis en voor andere liefhebbers is het te koop (€ 6,50) bij de Bruna en de VVV.07-11-2019, Presentatie nieuw Magazine

Elk jaar brengen we een nieuw Magazine uit, boordevol verhalen over 'vroeger'. Toen was het beslist niet altijd beter, maar het is weleens lekker om terug te gaan in de tijd, toen de wereld wat minder rumoerig en overzichtelijker was... Plaats: gehoorzaal Hannemahuis; aanvang 20u (Alle stoelen zijn inmiddels bezet!).27-10-2019, Alles uit de kast tijdens de lichtjestocht!

U komt 21 december toch ook naar onze Lichtjestocht? Trek alles uit de kast voor een prachtige verkleedoutfit en scoor een mooie prijs voor de meest originele uitdossing! (Klik op de foto voor meer en grotere foto's van de laatste lichtjestocht)03-10-2019, OPROEP

Op zaterdag 21 december organiseert Oud Harlingen weer een sfeervolle Lichtjestocht! Hiervoor hebben we heel veel glazen potjes nodig. Spaart u mee? 03-09-2019, Verborgen verhalen tijdens Open Monumentendag

Jaarlijks laten we samen met andere organisaties zien hoeveel Harlingen te bieden heeft als het gaat om monumentale panden en verhalen uit de stadsgeschiedenis. Aan de hand van een jaarlijks wisselend thema kunt u op pad. In 2019 is dat 'Verborgen verhalen'. Dit jaar stellen ook veel particulieren hun pand open.29-08-2019, Instuif Visserijdagen: 'Adieu Trebol!'

De Instuif van Oud Harlingen op de zaterdag van de Visserijdagen is altijd een gezellige drukte. U bent welkom van 10.00-15.00 uur voor foto's, oude films en... elkaar! Thema is dit jaar 'Adieu Trebol!' Zoals altijd is de toegang gratis.28-08-2019, Ouwe seunen in brons

Niemand minder dan Japke Blér opende 27 augustus de tentoonstelling 'Over klinkers, langs het water. Ouwe seunen in brons' van Henk Zielstra. De expositie blijft tot en met 21 oktober in het Hannemahuis te zien (di-zo 12-17u).25-08-2019, Bezoek Enkhuizen

Afgelopen maart bezochten bestuursleden van de Vereniging Oud Enkhuizen onze stad, en 24 augustus ging het bestuur van Oud Harlingen op tegenbezoek. 17-08-2019, Stadsschouw 2019

Het bestuur van Oud Harlingen hield 17 augustus zijn jaarlijkse stadsschouw. Wij zien positieve ontwikkelingen als het gaat om onderhoud en status van monumentale panden, maar ook verbeterpunten zoals achterstallig schilderwerk. Wij blijven  hier aandacht voor vragen en eigenaren verwijzen naar fondsen zoals 'Klein maar fijn' (zie bij 'Activiteiten' op deze website).31-07-2019, Foto's gezocht!

Trebol sluit na deze zomer voorgoed de deuren. Bij wijze van afscheid staat de schouwburg daarom centraal in de fototentoonstelling die op de zaterdag van de Visserijdagen in Trebol wordt gehouden. Hebt u mooi beeldmateriaal van feesten en optredens die in Trebol zijn gehouden? Laat het ons weten!30-07-2019, Harlingen van boven bekeken

Tijdens de Visserijdagen verschijnt een fonkelnieuw boekje met meer dan 100 gedetailleerde luchtfoto's van Harlingen. Zaterdag 31 augustus van 10-15 uur is de nieuwe uitgave a 15 euro verkrijgbaar bij de Instuif van Oud Harlingen in Trebol.25-06-2019, Paisplaquette

Op de laatste avond van het Lanenkaatsen is de Paisplaquette uitgereikt aan de heer Simon van Dijk, voor zijn jarenlange inzet voor het Lanenkaatsen. De plaquette is beschikbaar gesteld door de vereniging Oud Harlingen.29-05-2019, Historische Harlinger informatie opgenomen in HisGIS

Vanaf vandaag is historische informatie over Harlinger huizen, hun bewoners en hun eigenaren ook online te vinden in de Time Machine van Redbot, het digitaliseringsprogramma voor cultureel erfgoed van de provincie Fryslân. Met het opnemen van Harlingen staan nu alle Friese steden, plus de 'vlekken' Balk en Joure, in de Time Machine.04-04-2019, Harlingers in de voetsporen van Rembrandt

15 leden van de werkgroep Archiefonderzoek trokken 3 april naar Amsterdam. In het plaatselijke stadsarchief werd gesproken met vrijwilligers die, net als de Harlingers, bezig zijn eeuwenoude paperassen digitaal te ontsluiten.18-03-2019, Afspraken over zoutwinning vastgelegd

Directeur Durk van Tuinen van Frisia Zout, burgemeester Roel Sluiter, gedeputeerde Michiel Schrier en Jarig Langhout van de Stichting Bescherming Historisch Harlingen (SBHH) ondertekenden vandaag op het Harlinger stadhuis afspraken rond de komende zoutwinning op de Waddenzee. De SBHH werd opgericht na een initiatief vanuit de vereniging Oud Harlingen.09-02-2019, Harlingen op de kaart

https://reader.lc.nl/lc/3227/article/852808/96/1/r...

Klik op de link voor het volledige artikel van vandaag uit de LC.
Een mooi verhaal over ons prachtige stadsje!!15-11-2018, Welkom bij de Najaarsvergadering!

Alle leden van Oud Harlingen zijn, bij voorkeur vergezeld door een enthousiaste introducé, vrijdagavond 16 november van harte welkom bij de Najaarsvergadering in de stadsschouwburg. Vanaf 19.15 uur zijn de deuren open, aanvang is 20.00 uur. Alle leden hebben de stukken al thuisgekregen.04-11-2018, Nieuwe magazine Oud Harlingen is weer uit

Op 1 november jl. werd in de gehoorzaal van het Hannemahuis het nieuwe magazine van de Vereniging Oud Harlingen gepresenteerd. Ook deze uitgave bevat weer een verscheidenheid aan artikelen en verhalen, aangevuld met fraaie foto’s. 03-11-2018, Harlinger sprookjes van Grimm

Zaterdag 3 november wordt een bundel gepresenteerd met sprookjes van Grimm in het Stadsfries. Zeven sprookjes zijn in het Harlinges omgezet, en ook Sneek, Bolsward, Franeker, Dokkum, Staveren en Leeuwarden leverden zeven sprookjes in hun plaatselijke taaltsje. 08-09-2018, Harlingen Maritiem!

Zaterdag is Open Monumentendag. Van 11.00-16.00 uur zetten monumentale panden de deuren wijd open en leggen schepen de loopplank uit. De dag staat in het teken van ‘Harlingen Maritiem!’17-07-2018, Marten Gerritsz, un fegeten ouwe seun

Welke Harlinger is bekender in de gebieden rond de Stille Oceaan dan in ôns stadsje selluf? Marten Gerritsz Fries zette als eerste Europeaan, precies 375 jaar geleden, voet aan wal op het huidige Russische eiland Sachalin. Gelukkig is er nu een boekje verschenen over deze Harlinger zeeheld uit de Gouden Eeuw.02-07-2018, Spektakelstuk in Grote Kerk

Op 4, 5 en 6 oktober schittert de Grote Kerk als toneel van de muziektheater-productie 'Op de Terp Almenum'. Meer dan 100 vrijwilligers werken mee aan dit stuk over de onovertroffen stadsplattegrond van de Harlinger cartograaf en bouwmeester Jacob Lous uit 1613: een meesterwerk! Als lid van Oud Harlingen kunt u met € 5 korting naar de try-put op 4 oktober. Kaarten bestellen kan hier.29-05-2018, In memoriam Jaap van der Veen

We hebben afscheid moeten nemen van ons redactielid en onze vraagbaak Jaap van der Veen. Jaap verzorgde jaar na jaar de foto’s bij de Instuif. Drommen ouwe seunen verdrongen zich op die zaterdagen om het te allemaal zien. Wie wilde kon ter plekke voor een luttel bedrag van een foto een afdruk bestellen, want Jaap was wat betreft zijn enorme collectie foto's en ansichten onbaatzuchtig. Ook als vereniging deden wij nooit vergeefs een beroep op hem, als we illustratiemateriaal nodig hadden voor een publicatie. Als redactielid van ons Magazine bracht hij 18 jaar lang zijn kennis en kunde in. Jaap was een belangstellend en sympathiek man, aan wie we enkel warme herinneringen bewaren.23-04-2018, Symposium 200 jaar zeevaartonderwijs op 26 mei

Zaterdag 26 mei is niet alleen een reünie, maar ook een symposium over 200 jaar zeevaartonderwijs in Nederland en Harlingen. Aanmelden daarvoor kan telefonisch of per email bij de Fryske Academy: baly@fryske-akademy.nl of 058-2131414. De toegangsprijs voor het symposium bedraagt € 10,- en voor de borrel en het buffet, dat na afloop wordt geserveerd, € 20,-22-04-2018, Nadere voorwaarden winningsvergunning Frisia Zout

De Stichting Bescherming Historisch Harlingen heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gevraagd nadere voorwaarden te verbinden aan de winningsvergunning van Frisia Zout. Naar mening van de stichting kan de veiligheid van de inwoners van Harlingen, en hun have en goed, vooraf beter gewaarborgd worden dan in de afgegeven winningsvergunning is gebeurd.19-04-2018, Containers ondergronds

Veel vuil- en groencontainers, die nu nog het straatbeeld van de binnenstad ontsieren, gaan in de loop van dit jaar uit het zicht verdwijnen. Tijdens twee informatie-avonden in het Entrepot lichtte de gemeente de plannen toe.09-04-2018, Bezoek Jever 7 april 2018

Zaterdag 7 april heeft een delegatie van het bestuur een tegenbezoek gebracht aan de Jeverlandischer Altertums- und Heimatverein te Jever. Kortweg "Oud Jever".
We zijn warm onthaald door bestuursleden aldaar en een afgevaardigde van het plaatselijke toeristenburo. Jever is een prachtig stadje met ongeveer 15.000 inwoners. We hebben gesproken over wat we voor elkaar kunnen betekenen op het gebied van het behoud van historisch materiaal.
In Jever wordt op dit moment een Joods Centrum gebouwd op de resten van de synagoge. Alleen het badhuis en een klaslokaaltje is bewaard gebleven en wordt in ere hersteld.
Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!25-02-2018, Vraagtekens bij bodemdalingscijfer TNO

In 2054, na 30 jaar zout winnen, zal een groot Harlinger huis tweederde millimeter verzakt zijn, stelde TNO-geofysica Karin van Thienen 20 februari tijdens de tweede expertmeeting over de komende zoutwinning onder de Waddenzee. De Stichting Bescherming Historisch Harlingen neemt er kennis van, maar is wel verbaasd. 'Andere onderzoekers nemen de laatste tijd juist afstand van dit soort stellige rekensommetjes, omdat ze erkennen dat de onzekerheden te groot zijn.'14-02-2018, Stichting wil Harlinger zoutwinning als pilotproject

De Stichting Bescherming Historisch Harlingen heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gevraagd de komende zoutwinning voor de haven van Harlingen als pilotproject te kiezen, om - in tegenstelling tot wat in Groningen is gebeurd - de veiligheid van de stad en zijn inwoners vóóraf door een pakket van maatregelen zeker te stellen.11-01-2018, Voorzitter Anneke Visser ontvangt de gemeentelijke draagspeld.

Voorzitter Anneke Visser ontvangt de gemeentelijke draagspeld voor al haar verdiensten ten bate van de Harlinger gemeenschap!11-12-2017, Eerste exemplaar "Broersma treft Harlingen".

Schilder en auteur Jaap Broersma reikt eerste exemplaar boekje uit aan Jeanine Otten.19-11-2017, Najaarsvergadering 17-11-2017

De najaarsvergadering van onze Vereniging is als vanouds weer druk bezocht. Bijna 300 leden en partners wisten Stadschouwburg Trebol weer te vinden voor een gezellige en onderhoudende avond. We zijn weer bijgepraat over het wel en wee van onze mooie stad.
In de pauze was het gezellig bijpraten met oude bekenden.14-11-2017, Welkom bij de Najaarsvergadering!

Natuurlijk zijn de gezellige ledenbijeenkomsten van Oud Harlingen allereerst bedoeld voor de leden. Die kregen onlangs alle 1500 persoonlijk een uitnodiging in de bus, om vrijdag 17 november naar Trebol te komen. Stipt 20 uur begint daar de Najaarsvergadering.08-11-2017, Coöperatiefonds Rabobank

Deze week mocht onze voorzitter Anneke Visser een cheque in ontvangst nemen van het Coöperatiefonds van de Rabobank. Een prachtig bedrag van 2000,-- euro waar onze vereniging weer belangrijke dingen mee kan doen in het kader van het bewaren van de historie van ons prachtige "stadsje".05-11-2017, Reclamebord opgedoken

Vereniging Hendrick de Keyser restaureert momenteel het pand Noorderhaven 106. Daarbij is een deel van een oud reclamebord tevoorschijn gekomen.05-11-2017, Uitje archiefspeurders

Het mag wel in de krant dat zondag een groepje Harlinger archiefspeurders de hagelbuien trotseerde om naar Franeker te gaan. Wat is dáár te doen dan? Op de verjaardag van Anna Maria van Schurman, 'de geleerdste vrouw van het land', bezochten ze Museum Martena. En... ze waren onder de indruk!04-11-2017, Presentatie magazine editie 2017

Donderdag 2 november presenteerde de Vereniging Oud Harlingen in het Hannemahuis het nieuwe magazine. Het is inmiddels al de 33 ste uitgave. Het bevat weer vele interessante artikelen o.a. over de molen De Bazuin, houtsnijder Hempel en de opening van de Nieuwe Willemshaven. Tevens bevat het enkele jeugdherinneringen, o.a. van een oud Harlinger overzee, een persoonlijk verslag van de bevrijding van Harlingen, 16/17 april 1945, zeeheld Dooitze Hinxt,enz. Het magazine is te koop bij Bruna, de VVV, De Jong Boeken en het Hannemahuis.12-09-2017, Drukte tijdens Open Monumentendag

Meer dan 1500 nieuwsgierige kijkers telden de panden die zaterdag 9 september de deuren open zetten. Opvallend veel gezinnen kwamen een kijkje nemen. Samen met de opening van de gerestaureerde Oosterbrug en een goedbezochte stand van Oud Harlingen bij het Hannemahuis was Open Monumentendag 2017 een succes!09-09-2017, Shoppen bij Oud Harlingen

Zaterdag 9 september is Open Monumentendag. IJs en weder dienend is Oud Harlingen dan te vinden op de stoep van het Hannemahuis, met een reuze keuze uit boeken en bladen over de historie van Harlingen. Kom even langs, als u toch op pad bent langs de opengestelde monumenten!02-09-2017, Herdruk boekje Joods Harlingen

Het boekje 'Over Ieske van Nico van Pietsje van Sakkie en al de anderen’ wordt opnieuw herdrukt. Met ingang van de zaterdag van de Visserijdagen is de derde druk te koop. Het boekje verscheen in 2012 ter gelegenheid van het ‘Struikelstenenproject’, maar er is nog steeds vraag naar.17-08-2017, 'Formatietafel, regel schade bij zoutwinning'

Mede namens een aantal andere organisaties uit Groningen, Drenthe en Friesland heeft Oud Harlingen het kabinet-in-wording gevraagd schade bij zoutwinning beter te regelen dan eerder voor de gaswinning is gebeurd.09-08-2017, Beelden van vroeger centraal bij Instuif in Trebol

Visserijdagen in Harlingen zonder oude foto- en filmbeelden van 'ons stadsje', dat is ondenkbaar. Daarom kunnen alle 'ouwe seunen' en andere belangstellenden op zaterdag 2 september - van 10.00 tot 15.00 uur - in stadsschouwburg Trebol terecht om de foto's uit de historie van Harlingen te bewonderen.04-08-2017, Stichting: schade aan Harlinger binnenstad voorkomen

Op 18 juli werd besloten een organisatie op te richten die zich gaat bezighouden met de beoogde zoutwinning voor de kust van Harlingen. Het voorlopige bestuur kwam 28 juli voor het eerst bij elkaar.03-08-2017, Nieuwe naamborden in 15 stegen

Vijftien stegen in de binnenstad kregen begin augustus nieuwe naambordjes. En niet alleen dat: inwoners en toeristen kunnen vanaf nu ook extra informatie over de stegen vinden. Dat kan thuis achter de computer of ter plekke, in een steeg.23-07-2017, Vijf jaar archiefonderzoek

In de nazomer van 2012 startte Oud Harlingen samen met het Gemeentearchief een Werkgroep Archiefonderzoek. Sindsdien is een geweldige hoeveelheid gegevens over de geschiedenis van Harlingen ontsloten en dat werk gaat nog elke week door.23-07-2017, Ongerustheid over bodemdaling door zoutwinning

Op initiatief van Oud Harlingen wordt er een nieuwe Harlinger organisatie opgericht die zich gaat bezighouden met de beoogde zoutwinning voor de Harlinger havenmond. Frisia Zout BV wil in 2019 starten met boren en onduidelijk is of dat gevaar oplevert voor bodemdaling onder de binnenstad.18-06-2017, Duik in de zoutwinning

Een internationaal gezelschap boog zich medio juni op uitnodiging van Wageningen University over de geplande zoutwinning in de Waddenzee, en de mogelijke schadelijke gevolgen daarvan voor de Harlinger binnenstad.25-05-2017, Laatste avond Oud Handschrift

Woensdag 24 mei was de laatste van 4 avonden Oud Schrift. Onder leiding van Stefan Elsinga bogen leden van de werkgroep Archiefonderzoek zich over het 17e-eeuwse handschrift van secretaris Theotardus Laurentii.19-04-2017, Excursie naar Tresoar

In het Leeuwarden Tresoar liggen duizenden zeer oude Harlinger documenten opgeslagen. Leden van de werkggroep Archiefonderzoek kregen daarvan 19 april wat mooie voorbeelden te zien. Na een introductie over de website van Tresoar en een presentatie over het Sonttolproject konden prachtige plattegronden, tekeningen en aktes worden bekeken.18-04-2017, Welkom bij de Voorjaarsvergadering!

Medio april is gewoonlijk de ledenvergadering, en dit jaar is dat niet anders. Alle leden krijgen de stukken daarvoor thuis in de bus, maar we melden vast dat u (met eventuele introducées) de 18e vanaf 19.30 uur welkom bent in Trebol.15-01-2017, In februari-maart bijspijkeravonden Oud Schrift!

Onder begeleiding van Stefan Elsinga worden gezamenlijk weer een aantal aktes doorgespit, met name boedelinventarissen. Iedereen die met Oud Schrift bezig is, is welkom op dinsdag 21 februari, woensdag 1 en 8 maart en dinsdag 14 maart. Aanvang 19.30 uur, plaats: de gehoorzaal van het Hannemahuis. Zoals gebruikelijk is de entree via de zij-ingang in de Chrsitoffelsteeg.20-12-2016, Honderden belangstellenden bij feeërieke Lichtjestocht

De Lichtjestocht van 17 december was een groot succes. Vele honderden belangstellenden volgden het lint van kleine lichtjes door de binnenstad. De route bracht hen op onverwachte plekken zoals binnentuinen, en langs allerlei vertier.11-12-2016, Oud Harlingen steunt actie voor misthoorn

Het bestuur van Oud Harlingen schaart zich achter het initiatief om de misthoorn weer op z'n plek te krijgen: "Het karakteristieke geluid van de misthoorn is iets wat echt bij Harlingen hoort, net als het gebeier van de kerkklokken en het getoeter van de boot."02-12-2016, Hoe sterk is de eenzame fietser..

Voor de cursus Oud Handschrift, op 4 avonden in november, kwam Hinke Wybenga speciaal vanuit haar woonplaats Bartlehiem naar Harlingen - op de fiets! En 's avonds na afloop weer terug, petje af! Ook de laatste avond kwam ze nog op de fiets, dus het waren kennelijk heel leuke en leerzame avonden!05-11-2016, Archiefspeurders op excursie

Zaterdag 5 november trokken 25 archiefspeurders door de stad. Nou ja, ze deden een blokje om van 333 meter: Jan Ruurdstraat, Zuiderhaven, Raamstraat, Schritsen. Maar eerst was er gebak: de 10.000ste proclamatieakte is getranscribeerd!12-10-2016, 17 december lichtjestocht - Loop je mee?

Zet het vast in je agenda: 17 december is de lichtjestocht van Oud-Harlingen. Een feestelijk verlichte wandeltocht door de Harlinger binnenstad. Met een hapje en een drankje, muziek, verhalen, spannende attracties en nog veel meer! De tocht duurt van 17.00 uur tot ca. 19.30 uur. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.13-06-2016, Klein Londen terug in Rinnertspijp

Afgelopen week is de naam Klein Londen en White Chapel in sierlijke letters aangebracht op een pand in de Rinnertspijp. Zo is er weer een stukje historie in het stadsbeeld van Harlingen teruggebracht.10-05-2016, Opening fototentoonstelling Noorderhaven

Dwalend door onze mooie, oude stad kom je prachtige deuren tegen. Deuren in panden die meestal een rijke historie hebben.
Hoe was het hier vroeger en wat gebeurde er allemaal? Een tipje van de sluier wordt opgelicht tijdens de opening van de bijzondere fototentoonstelling.21-04-2016, Zoek de voordeur...

Oud Harlingen presenteert deze zomer een openluchttentoonstelling op de Noorder- en Zuiderhaven. Maar... ditmaal staan de fotoborden niet op zichzelf. Hopelijk zullen ze voor de belangstellende kijkers een stimulans zijn om aan de hand van de gegeven aanwijzingen verder de stad in te trekken.21-04-2016, Alle stemmers bedankt!

Donderdag 21 april kreeg het bestuur van Oud Harlingen in Leeuwarden een cheque uitgereikt, als uitkomst van de Rabobank Clubkascampagne. Dankzij vele stemmen op onze vereniging mochten we het maximale bedrag van € 500 in ontvangst nemen. Iedereen die zijn stem aan ons gaf: hartelijk bedankt!11-04-2016, Allemaal naar de Voorjaarsvergadering!

Alle leden van de vereniging, en ook introducés, zijn van harte welkom op dinsdag 19 april in Trebol. De vereniging legt u in de watten met gratis koffie, een interessant programma, aangenaam gezelschap van andere ouwe seunen en een drankje. Het programma vindt u hier.04-04-2016, Gun uw stem aan Oud Harlingen!

Alle leden van de Rabobank ontvangen begin april een persoonlijke stemcode. Kreeg u die al thuis? Als lid van de bank kunt u 5 stemmen uitbrengen – op de vereniging Oud Harlingen bijvoorbeeld! Stemmen kan van 6-15 april. Gunt u uw stemmen aan onze mooie vereniging? Alvast bedankt.18-03-2016, Bouwbedrijven in touw

Oud Harlingen kan niet zonder de inzet en goodwill van leden, vrijwilligers en sympathisanten. Ditmaal waren het Kraanbedrijf KTF en Renovatie- en Onderhoudsbedrijf Van der Tol, die met een enorme kraan voor de vereniging een 'klusje' klaarden. (foto's: Joachim de Ruijter - ook goodwill!)13-03-2016, Nieuwe cursus Oud Schrift!

Dit najaar organiseert Oud Harlingen weer een beginnerscursus Oud Schrift, samen met het Gemeentearchief. In oktober wordt een informatie-avond gehouden. Nu al is het voor belangstellenden mogelijk zich op te geven.09-03-2016, Uw mening over de horecaterrassen graag!

Oud Harlingen nodigt u uit om uw mening te geven over de terrassen in de stad. Op www.harlingen.nl/terrassen staat een enquête, die u kunt invullen. Doe het meteen even, want invullen kan maar tot en met 25 maart.22-02-2016, Noteer vast: de Voorjaarsvergadering

Op dinsdag 19 april zwaaien de deuren van Trebol weer open voor onze Voorjaarsvergadering. Alle leden ontvangen ruim van tevoren nog een uitnodiging thuis, met daarbij het jaarverslag en de jaarrekening over 2015 voor het formele gedeelte. Aansluitend staan er interessante sprekers op de agenda, dus houd de avond vrij en schuif gezellig aan!26-01-2016, Ploeteraars op herhaling

Zaterdag 6 februari houdt de werkgroep Archiefonderzoek van Oud Harlingen en het Gemeentearchief opnieuw een inloopmiddag in het Hannemahuis aan de Voorstraat 56. Hebt u moeite met het lezen van oud schrift? Dan bent u welkom!19-01-2016, Paleografische ploetermiddag

Zaterdag 23 januari is er van 14.00 tot 16.00 uur een 'Paleografische ploetermiddag'. De middag wordt georganiseerd door en voor de werkgroep Archiefonderzoek van Oud Harlingen en het Gemeentearchief, maar is ook vrij toegankelijk voor anderen, die - bijvoorbeeld vanwege stamboomonderzoek - bezig zijn met het ontcijferen van oud schrift.28-12-2015, Warme eindejaarswensen

Het bestuur van Oud Harlingen ziet terug op een prachtig jaar vol activiteiten. Samen met tientallen vrijwilligers, die zich het afgelopen jaar voor de vereniging hebben ingezet, sloten we 2015 al in informele sfeer af. Via deze weg wensen wij ook alle leden en relaties een warmgevoeld 2016!09-12-2015, Onderzoek Terrassenbeleid

Oud Harlingen heeft onderzocht hoe steden, vergelijkbaar met Harlingen vanwege hun historische kern, hun terrassenbeleid hebben vormgegeven. Op basis van de regelgeving in Haarlem, Groningen, Deventer en Middelburg doet de vereniging een voorzet voor nieuw beleid in Harlingen. "Want het moet echt beter", vindt het bestuur, "we krijgen er steeds meer opmerkingen over."06-12-2015, Oude videobanden in de kast?

Voor het Filmfonds van Oud Harlingen blijven oude videobanden welkom. Wie beelden heeft van bijvoorbeeld de aanleg van een weg, de bouw van een bedrijf, een jubileum- of familiefeest, de sloop van een huis of buurt, een evenement als de Visserijdagen, de onthulling van een monument – kortom: van interessante gebeurtenissen, die wordt opgeroepen zich te melden via info@oud-harlingen.nl02-12-2015, Oud Harlingen wil het zekere voor het onzekere

Om te voorkomen dat Harlinger huiseigenaren in de toekomst met schade door bodemverzakkingen blijven zitten, wil Oud Harlingen omkering van de bewijslast. Het is dan aan Frisia Zout om aan te tonen dat de schade niet door de zoutwinning is veroorzaakt. De omgekeerde bewijslast gaat waarschijnlijk al gelden in Groningen, waar grote schade is door de gaswinning.23-11-2015, Gesellug!

Honderden leden beleefden 20 november weer een gezellige Najaarsvergadering. Het werd een lange zit, maar er waren informatieve, feestelijke en grappige onderdelen, vragen over patatzakken en slordige terrassen, de presentatie van een nieuw boek - voor elk wat wils. Een verslag vindt u binnenkort bij Downloads.13-11-2015, Welkom op de Najaarsvergadering

Het is altijd beregezellig bij de vergaderingen van Oud Harlingen, dus dat zal vrijdag 20 november vast ook weer zo zijn. Leden en introducees zijn dan welkom bij de Najaarsvergadering in Trebol. De deuren gaan 19.15 uur al open, voor de koffie en een praatje, en het programma begint om 20.00 uur. Stipt, zoals altijd!08-11-2015, Het nieuwe Magazine is er!

Donderdag 5 november werd het 31ste Magazine van Oud Harlingen gepresenteerd in de gehoorzaal van het Hannemahuis. Een volle zaal maakte kennis met de aëroklinoskoop - nooit van gehoord! -, kreeg kerkramen van de Grote Kerk liggend op straat voorgeschoteld, en liep een virtueel rondje langs alle bewoners van de Schritsen: van de Tieng Tang tot Tiny Hoed en van de Belg tot Tsjielp Tsjielp asland kroade.04-11-2015, Jacob Roorda in 'Film Mania'

Al decennia filmt Jacob Roorda evenementen en andere gebeurtenissen in Harlingen en omgeving - ook ons Filmfonds heeft materiaal van hem. Jacob Roorda bouwde de grootste persoonlijke amateurfilm-collectie van Friesland op. Op zondag 15 november om 17 uur besteedt het Noordelijk Film Festival aandacht aan Roorda en twee andere stadsfilmers in het archiefprogramma 'Film Mania'.31-10-2015, 'Ontwikkel Harlingen, maar houd de stad gaaf'

Oud Harlingen is blij met de nieuwe Welstandsnota, vertelde bestuurslid Chris Elsinga donderdag 29 oktober in de Commissievergadering Omgeving. 'Daarmee bewaken en bewaren we de historische samenhang van de bebouwing in het centrum. Niet om er een museum van te maken, want Oud Harlingen streeft juist naar behoud door ontwikkeling. Maar graag wel ontwikkeling in een gaaf decor.'28-10-2015, Reserveer een stoel!

Nog even en het jaarlijkse Magazine valt bij alle leden van Oud Harlingen op de mat. Tientallen bladzijden vol verhalen en oude foto's, in kleur en zwart-wit, over de 'tijd van toen'.
Op donderdag 5 november, aan de vooravond van de postbezorging, wordt het Magazine al feestelijk gepresenteerd. Er zijn nog enkele stoelen vrij!12-10-2015, Het is weer zo ver: cursus Oud Schrift!

Eind oktober start weer een reeks van vier avonden over oude handschriften. De cursus is een initiatief van het Gemeentearchief en de vereniging Oud Harlingen, bedoeld voor gevorderde archiefonderzoekers. Dat zijn in de eerste plaats leden van de werkgroep Archiefonderzoek. Maar anderen mogen ook aanschuiven, bijvoorbeeld mensen die bezig zijn hun familiestamboom uit te zoeken.27-09-2015, Forse korting op nieuw Harlinger boek

Nog tot en met 1 november kunt u € 8,00 korting krijgen op het nieuwe boek 'Harlingen - geschiedenis van de Friese havenstad'. Het rijk geïllustreerde boek staat vol nieuwe gegevens en geeft een nieuwe kijk op het ontstaan van de stad. Teken nog snel in en ontvang het boek (gebonden, 350 bladzijden) niet voor € 37,50, maar voor slechts € 29,50!26-09-2015, Op stap in eigen stad

Leden van de Werkgroep Archiefonderzoek van Oud Harlingen maakten 26 september een kuierke door de stad. De werkgroep ontcijfert sinds 2012 oude verkoopaktes van de panden in de Harlinger binnenstad, en slechtte eerder dit jaar de grens van 6000 'vertaalde' documenten.23-09-2015, Oud Harlingen: meer kleur mag

Voor muurvlakken moet een grotere variëteit in kleuren mogelijk worden. Dat stelt Oud Harlingen in een aanvullende reactie op de nieuwe Welstandsnota. 'Zo passend mogelijk bij de historie van de bebouwing', vindt de vereniging, 'en met smaak uitgevoerd natuurlijk.'16-09-2015, Reactie op concept Welstandsnota

Tien pagina's commentaar heeft Oud Harlingen bij de gemeente ingeleverd, als reactie op het concept voor een nieuwe Welstandsnota. Een mix van lof en kritiek op de handelswijze van de gemeente inzake recente bouwprojecten. De complete reactie vindt u bij 'Vereniging' onder 'Downloads'.13-09-2015, Gezellige Monumentendag

In de loop van de middag werd het steeds drukker bij de Open Monumentendag. Zo'n 200 personen haalden eerder in de week al een gratis gidsje bij de VVV, en gingen daarmee op pad. Op de dag zelf haalden ook veel dagtoeristen nog een boekje op.08-09-2015, Oud Harlingen bij Open Monumentendag

Zaterdag 12 september is onze vereniging met een kraam te vinden op de Grote Bredeplaats. Daar zijn verder demonstraties te zien van oude ambachten, als onderdeel van de Open Monumentendag.29-08-2015, Alweer topdrukte bij de Instuif

Het liep weer storm, zaterdag 29 augustus bij de Instuif in Trebol. 'Kloften meesen' verdrongen zich voor de foto's van Jaap van der Veen. Zou het ooit anders worden, of blijft 'vroeger' altijd trekken?20-08-2015, Nieuwe Harlinger hit tijdens de Visserijdagen te horen

Het winnende lied van de singer-songwriterwedstrijd, die Oud Harlingen organiseerde, is vrijdag 28 augustus rond 16.15 uur te horen op het podium van de Weinstube. Kom gezellig luisteren naar 'Mien Harlingen'!15-08-2015, Nog 10 dagen voor selfiewedstrijd

Iedereen heeft nog 10 dagen tijd om een foto in te sturen voor de selfiewedstrijd van Oud Harlingen. We ontvingen zaterdag deze inzending van een bekende Harlinger tiener.14-08-2015, Wie kent de heer J. Kuiken?

Dankzij speurwerk van Hinke de Jong van Flevodruk weten we dat het de heer J. Kuiken was, een oud-Harlinger, die in 1946 de herdenkingsplaquette voor A.C.W. Scheffer maakte. Maar eh... wie was J. Kuiken?09-08-2015, Bestuur houdt stadsschouw

Jaarlijks trekt het bestuur van Oud Harlingen door een deel van de binnenstad om knelpunten te inventariseren en ook huiseigenaren te bedanken.04-08-2015, Wie brengt de handtekening thuis?

Niet alleen oud-directeur van de Schefferschool Geert Noorman nam erfgoed mee naar huis om het veilig te stellen, ook zijn voorganger Henk de With deed dat. Dat bleek deze week, toen van zijn zolder een plaquette tevoorschijn kwam.26-07-2015, Nóg een gevelsteen?

Onlangs werden in de voormalige Schefferschool twee gevelstenen teruggeplaatst. Maar volgens een recent opgedoken krantenbericht is er wellicht nog een derde.17-07-2015, Selfie-wedstrijd ‘Ik woon in Harlingen omdat….’

Oud Harlingen stelt een prijs beschikbaar voor de leukste selfie met als thema 'Ik woon in Harlingen omdat…'. Fotografeer jezelf op, met of bij je meest favoriete plek in de stad. De inzendingen worden tijdens de Visserijdagen getoond in Trebol.10-07-2015, Schefferschool revisited

Op 10 juli zijn in de voorgevel van de oude Schefferschool op het Scheffersplein twee oude gevelstenen herplaatst. Geert Noorman en Henk de With, oud-directeuren van de Schefferschool, mochten er elk een onthullen. De school was op deze plek gevestigd voor ze naar de Almenumerweg verhuisde - maar ook die school is alweer aan de vooruitgang opgeofferd.10-07-2015, Oude tijden herleven

Vrijdag 10 juli dreef een bekende geur door de Bargebuurt... vis! Buurtbewoners zorgden spontaan voor overheerlijke vis bij het drankje, dat bij de onthulling van het opschrift 'Vischrookerij firma Lichtendahl & co' werd geschonken. De oude hang mag dan al lang gesloten zijn, scharretjes roken zijn ze hier nog beslist niet verleerd!08-07-2015, Subsidie voor monumentale Harlinger panden

Mensen die snel plannen kunnen maken, kunnen aankloppen bij de provincie Fryslân. Die maakt dit jaar 2 miljoen euro vrij voor restauratie en/of herbestemming van karakteristieke bouwwerken, die niet als woonhuis zijn gebouwd. In Harlingen gaat het om vele tientallen locaties. Maar haast is geboden!17-06-2015, Bestuur Oud Harlingen: houd uw eigen nulmeting!

Met het oog op de zoutwinning onder de Waddenzee zal in de binnenstad van Harlingen een nulmeting plaatsvinden, om eventuele bodemverzakkingen te kunnen aantonen. Volgens Oud Harlingen is het wijs om daarnaast ook zelf de toestand van uw huis vast te leggen.03-06-2015, Carla Gonggrijp schrijft een nieuwe Harlinger hit

De zoektocht van Oud Harlingen naar een nieuwe, onvergetelijke Harlinger klassieker is ten einde. Carla Gonggrijp schreef de tekst van 'Mien Harlingen', dat door het zanduo Anneke en Hanneke in tweestemmige harmonieën over de finish werd gedragen. Ko Bonnema zorgde voor het arrangement, zijn dochter Anna Bonnema voor de pianobegeleiding. Harlingen is een hit rijker!26-05-2015, Zondag: luisterliedjes in de Lichtboei

Zondag 31 mei is het zo ver: dan zetten verschillende Harlinger artiesten een nieuw Harlinger lied op de planken. Oud Harlingen daagde schrijvers en componisten uit met een hedendaagse Harlinger hit te komen, en die handschoen is opgepakt! Iedereen is zondag 15 uur welkom in de Lichtboei om te komen luisteren!09-04-2015, Schrijf een nieuwe Harlinger hit!

De vereniging Oud Harlingen daagt muzikaal Harlingen uit het repertoire plaatselijke liedjes uit te breiden.10-03-2015, Anna Casparii: klasse!

Een grote ploeg toneelspelers, musici en decorbouwers is maanden aan de slag geweest om ter gelegenheid van 60 jaar Oud Harlingen een prachtig toneelstuk op de planken te zetten.17-02-2015, Harlinger Parfumerie opent de deuren

In het kader van het 60-jarig bestaan van Oud Harlingen worden bijzondere activiteiten georganiseerd. Zo zijn nu luchtjes en geurtjes uit vroeger tijden verzameld in de 'Parfumerie van het Harlinger Verleden'. Alléén geopend in de Voorjaarsvakantie!02-01-2015, Welkom bij de Pienehassesquiz!

Zondagmiddag 18 januari bent u welkom in restaurant Stoof aan het Franekereind. Om 13.00 uur start daar de Pienehassesquiz. Aan de hand van beelden, geluidsfragmenten en vragen gaan 10 teams de sportieve strijd tegen elkaar aan, met als onderwerp verleden, heden en toekomst van Harlingen.01-01-2015, Het bestuur wenst iedereen een mooi 2015!

Achter ons ligt een bruisend jaar vol leuke activiteiten. En voor 2015 zit er alweer van alles in het vat - kijk maar eens op de Home-pagina bij 'Agenda'. We hopen u bij een of meer van deze activiteiten weer te treffen - in goede gezondheid!24-12-2014, Anna Casparii-bibliotheek geopend

Vanaf vandaag kan elke ouwe seun gratis het boek 'Anna Casparii' lenen. Deze historische roman speelt in het Harlingen van rond 1900. Bewerkster Doet Velthuis, bibliotheekmedewerkster Ingrid Scheeper en voorzitter van Oud Harlingen Anneke Visser verklaarden de Anna Casparii-bibliotheek voor geopend.22-12-2014, Stormachtige Lichtjestocht een succes

Honderden mensen, van 2 tot 83 jaar, gingen zaterdagavond op pad voor de eerste Harlinger Lichtjestocht. Op eigen gelegenheid of met hulp een stadsgids zocht iedereen zijn weg langs vuurkorven, chocolademelk, stadsboerderijen, muziek en al of niet meer brandende lichtjes. Storm en regen, en toch een succes!02-12-2014, Werkgroep Archiefonderzoek weer wijzer

Alle vier maandagavonden in november zweetten leden van de Werkgroep Archiefonderzoek op 17e-eeuws handschrift. 29-11-2014, Lichtjestocht op 20 december

Jong en oud zijn zaterdag 20 december welkom bij de Lichtjestocht, die we in het kader van het 60-jarig bestaan van Oud Harlingen organiseren. Een stortvloed van blinkend schone glazen potten werd 21 november bij wijze van ‘entreebewijs’ ingeleverd bij de Najaarsvergadering.22-11-2014, Stampvolle Najaarsvergadering

Dat er een schoon glazen potje als entreeprijs werd geheven, weerhield weinigen ervan om naar Trebol te komen. Het was ouderwets gezellig bij de Najaarsvergadering!06-11-2014, Nieuw Magazine gepresenteerd

Een volle gehoorzaal was vanavond getuige van de presentatie van het nieuwste Magazine. Ditmaal siert het prachtig opgeknapte pand van Piet Paulusma de omslag - een foto van Dick Manshande.05-11-2014, Oude films op tournee

Begin november startte Oud Harlingen een filmtour langs 4 wooncentra onder de titel ‘Harlingen in beeld’. Als eerste was de Batting aan de beurt, daarna volgt de Spiker en op 27 november gaat het programma naar Harlinga. 01-10-2014, Twee generaties op pad

Oud Harlingen heeft alle leerlingen van groep 5,6,7 en 8 uitgenodigd voor een speurtocht in de herfstvakantie. Samen met opa of oma kunnen jongens en meisjes dan gaan 'turen naar muren'.26-09-2014, Onderzoek juridische mogelijkheden

De gemeenteraad heeft het verzoek van Oud Harlingen, om de beoogde zoutwinning nog niet mogelijk te maken, naast zich neergelegd. De vereniging gaat nu zelf actie ondernemen.21-09-2014, Verzakkingen door zoutwinning?

Oud Harlingen is niet gerust op eventuele bodemdaling door de zoutwinning voor de Harlinger haven. De monumentale panden in de binnenstad zijn niet onderheid, dus verzakkingen zouden ernstige schade kunnen veroorzaken. 17-09-2014, Videobanden blijven welkom

Het is nog volop mogelijk oude videobanden bij ons in te leveren. Wanneer de band interessant materiaal bevat, bijvoorbeeld van de bouw of sloop van wijken of panden, hoogtijdagen of festiviteiten in de stad, dan digitaliseren wij de beelden voor ons filmarchief. U ontvangt uw videoband retour, samen met een dvd.09-09-2014, Oud-Harlinger opera: geweldig!

Twaalf jubileumactiviteiten zette de vereniging Oud Harlingen op het programma, en de tweede daarvan was een reisje naar de opera ‘Keapmanskeunsten’ in Burgum. Het werd een prachtige voorstelling!30-08-2014, Van pienehasses tot gatsjepanne

Vandaag verscheen ons nieuwe boekje ‘Harlinges, mien taaltsje - Van pienehasses tot gatsjepanne’. Bij voorintekening werden al honderden exemplaren besteld!11-08-2014, Terug op het oude nest

De traditionele Instuif tijdens de Visserijdagen steekt dit jaar de drie bruggen weer over en strijkt neer in Trebol. 04-08-2014, Laatste plaatsen handschriftcursus

In november organiseert Oud Harlingen weer een cursus Oud Schrift. Deze wordt gegeven in het Hannemahuis. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

 25-07-2014, Brand!

Wat er gebeurde op 19 augustus 1666, dat is eigenlijk vergeten. Hoogste tijd om de historie weer tot leven te wekken! Dat gebeurt met verschillende activiteiten en een boek: 'Het Vlie brandt'.21-07-2014, Victor Oil terug in Harlingen

Op de hoek Rozengracht/Steenhouwersstraat was ooit de Noord-Nederlandsche Olie- en Smeerfabriek gevestigd, opgericht in 1912. Een van de verkochte producten hier was Victor Oil. 27-06-2014, Nieuw taalboekje

Het Harlinger taaltsje komt eindelijk zwart op wit te staan! Tijdens de Visserijdagen verschijnt een boekje met honderden Harlinger woorden en uitdrukkingen, smakelijke verhaaltjes en andere ouweseunenpraatsjes. 01-06-2014, Bezwaar gehonoreerd

Oud Harlingen maakte bezwaar tegen een bouwvergunning voor een pand op de Noorderhaven. Vooral de rechte achter(punt)gevel in plaats van de bestaande schilddakvorm vindt Oud Harlingen niet passend in het beeld. Hûs en Hiem had dezelfde mening. Inmiddels zijn de plannen aangepast.13-05-2014, Busreisje naar historische Harlinger opera

De talentvolle Harlinger schrijver en componist Martinus Schuil (1842-1899) was bekend in heel Europa. Recent is in Tresoar een opera van zijn hand herontdekt: ‘Keapmanskeunsten’. 01-05-2014, Brug als trekpleister?

Twee leden van Oud Harlingen, ontwerper Lia Duinker en architect Edske Richards, presenteerden tijdens de Voorjaarsvergadering een opmerkelijk idee voor een nieuwe Zuiderbrug. 28-04-2014, Bestuurswisseling

Oud Harlingen nam tijdens de Voorjaarsvergadering afscheid van secretaris Klaas Wielenga. In zijn bestuursperiode werd onder meer het Juridisch Fonds op poten gezet, werd een beleidsplan gemaakt en werden de statuten van de vereniging aangepast aan de huidige tijd. Als nieuw bestuurslid is benoemd Marga Funk.28-03-2014, Voorjaarsvergadering

Er staat weer een gevarieerde ledenvergadering voor de deur. Op dinsdag 15 april zijn leden en introducées vanaf 19.15 uur van harte welkom in partycentrum Trebol. Komt allen! 05-03-2014, Kostbaar oud papier

Zo'n 20 leden van de Werkgroep Archiefonderzoek waren onlangs op bezoek bij Tresoar. Daar worden originele aktes bewaard van Harlinger huizen. Speciaal voor de Harlinger sneupers werd het depot geopend. Medewerker Otto Kuipers toonde een aantal bijzondere, eeuwenoude geschriften.06-02-2014, Monumentaal groen

Oud Harlingen beschermt statutair ook het natuurschoon in de stad. Toen imposante kastanjebomen aan de Zuidoostersingel werden gekortwiekt werd dat weer actueel. De gemeente werkt nu aan een inventarisatie van waardevolle bomen. Hebt u tips? Mail ze naar info@oud-harlingen.nl04-02-2014, Steen onder dak

Door bemiddeling van onze vereniging verhuist een gedenksteen van de bekende familie Fontein Tuinhout uit de opslag van de Bouwvereniging naar het Hannemahuis. Daar is al meer materiaal van de familie aanwezig. De steen herinnert aan een gift voor de bouw van de kinderafdeling van het ziekenhuis.08-01-2014, Nieuwe cursus oud schrift

In november 2014 organiseren Oud Harlingen en het Gemeentearchief weer een cursus Oud Schrift. Ditmaal betreft het echter een vervolgcursus, over 17e-eeuwse handschriften. Het Hannemahuis verleent opnieuw gastvrijheid en de avonden worden verzorgd door Otto Kuipers, medewerker van Tresoar. 24-12-2013, Prettige feestdagen!

Het bestuur van de vereniging, de redactie van het Magazine, de medewerkers van het Filmfonds, de vrijwilligers van de werkgroepen Stadshistorie, Se Suuden en se Wuuden, Bouwzaken, alsmede uw webmaster wensen u fijne kerstdagen en een in alle opzichten voorspoedig 2014.07-12-2013, Winterborrel

Deze informele bijeenkomst aan het eind van het jaar is het moment voor bestuur en vrijwilligers van de vereniging Oud Harlingen elkaar te ontmoeten.25-11-2013, De Zuiderbrug terug?

Het bestuur van Oud Harlingen pleit voor het terugbrengen van de Zuiderbrug, tussen de Zuiderstraat en de hoek Zuiderhaven/Grote Ossenmarkt.22-11-2013, Najaarsvergadering: u bent welkom!

Op vrijdag 22 november a.s. om 20.00 uur houdt de Vereniging Oud Harlingen haar Najaarsvergadering in zalencentrum Trebol.19-11-2013, Van koffiehuis tot coffeeshop

In de tapperij van Ype Sipma zullen in de vorige eeuw, naast glazen pils, ook heel wat kopjes koffie zijn geserveerd. Met onze nieuwste muurschildering 'Café Sipma' is dat allemaal goed gedekt. Maar of alle buitenlandse bezoekers van Harlingen ook bevatten wat het verschil is tussen een café en een coffeeshop...?
 07-11-2013, Bladeren onder de kerstboom

Donderdag 7 november werd het jaarlijkse Magazine van Oud Harlingen gepresenteerd. De redactieleden werden feestelijk in de bloemetjes gezet en het eerste exemplaar werd aangeboden aan oud-stadgenoot Tjerk Severein, die nog steeds volop bij 'sien stadsje' is betrokken.22-10-2013, Gevelsteen terug

Deze jaarsteen in het pand Sint Jacobstraat 10 werd in de jaren '40 van de vorige eeuw weggewerkt achter een laagje stuc. Na een opknapbeurt door decoratieschilder Klaes Posthuma is de steen als herboren.07-10-2013, Handenvol video's!

Het gaat goed met de actie ‘Red de videoband’. Steeds meer mensen gaan op zoek naar halfvergeten VHS-banden, om de beelden te bewaren voor het nageslacht.19-09-2013, Nieuwe cursus Oud Schrift

In november organiseren Oud Harlingen en het Gemeentearchief weer een cursus Oud Schrift. Beslist interessant en nuttig voor iedereen die de archieven wil induiken!19-09-2013, Actie 'Red de videoband!' van start

Veel videobanden uit de jaren '80 en '90 liggen halfvergeten in een kast. Wanneer ze waardevolle beelden bevatten van bijvoorbeeld de stad, gebouwen of gebeurtenissen wil Oud Harlingen ze graag digitaliseren. Hebt u geschikt materiaal?09-09-2013, Stenen Man Suite

In de Grote Kerk ging gisteravond de Stenen Man Suite in première: een toneel-, film-, muziek- en theaterstuk rond de Friese stadhouder Caspar di Robles.04-09-2013, Muzikale nestors

Ko Bonnema en Cees Torenbeek mochten 30 augustus in een bomvol Trebol de eerste exemplaren in ontvangst nemen van het liedjesboekje ‘Gaan jou met een singeltsje om?’04-09-2013, Sieraad voor de straat

'Het pleintje met de klok' is een attractie rijker: een muurschildering. Zeg zelf: het is een prachtexemplaar!30-08-2013, Muzikale avond tijdens Visserijdagen

Vrijdag 30 augustus verschijnt een leuk boekje met zowel bekende als vrijwel vergeten Harlinger teksten.26-06-2013, De Harmonie

De vaart zit er in. Amper zes dagen na het gereedkomen van de 'Pirate' muurschildering, is nu de naam 'Harmonie' weer op de gevel van het pand er tegenover aangebracht.20-06-2013, Sigarettenreclame anno 2013

Op de hoek Lanen/Kleine Bredeplaats is door meesterschilder Klaes Posthuma een begin gemaakt met de 15e muurschildering die door de Vereniging Oud Harlingen wordt gerealiseerd. Het betreft het terugbrengen van de beeltenis van het oude sigarettenmerk 'Pirate'.10-06-2013, Harlinger leeuwen weer thuis

Na een afwezigheid van enkele maanden zijn vandaag de 4 leeuwen van de Leeuwenbrug herplaatst.16-05-2013, Muurkijkers op bezoek

Zaterdag 25 mei ontvangt Oud Harlingen zo'n 30 leden van de landelijke stichting 'Tekens aan de Wand'. Het gezelschap bekijkt 's ochtends Leeuwarder muurschilderingen en komt na de lunch naar de havenstad.26-04-2013, Een heerlijk avondje Oud Harlingen!

Het was weer uitermate gezellig bij de Voorjaarsvergadering van 23 april. Tussen de gesprekken en de ontmoetingen door passeerden allerlei informatieve zaken de revue.15-04-2013, Spontane rondleiding

De Werkgroep Archiefonderzoek wandelt regelmatig langs huizen en plekken uit de verkoopaktes, die de werkgroep ontcijfert. Steeds meer historische puzzelstukjes worden herkenbaar.02-04-2013, De onontdekte stad

Op 23 april verzorgt Gerry Kuijper een virtuele wandeling langs onontdekt Harlingen. Dat gebeurt tijdens de Voorjaarsvergadering, die in de Grote Kerk zal plaatsvinden.21-03-2013, 'Bommen op Saakstra's brug' herdrukt

Hoe beleefden de inwoners van Noordwest-Friesland de Tweede Wereldoorlog? Voor Radio Eenhoorn maakten Jan Dirk de Haan en Jacob Stelwagen in 2000 een documentaireserie van 10 uren.11-03-2013, Sassteiger 2.0

De nieuwe drijvende steiger bij de keersluis krijgt de naam Sassteiger, zo hebben burgemeester en wethouders bepaald.08-03-2013, Breng uw stem uit!

Komend weekend, van 15 maart 09.00 uur tot 17 maart 20.00 uur, kunt u via www.kroonappels.nl stemmen op de jaarlijkse Instuif van de Visserijdagen. Met elke extra stem maakt deze populaire activiteit een grotere kans op een fantastische geldprijs.04-03-2013, Gezocht: Bataafse revolutionairen

Eind 18e eeuw was Harlingen een patriottisch bolwerk. Voor een historisch project daarover zijn we op zoek naar afstammelingen van ‘Bataafse revolutionairen’.25-01-2013, 'Wad anders' in Zeezicht

Oud Harlingen is een van de ruim 30 deelnemers aan ‘Wad Anders’, op zaterdag 2 februari van 17.00 tot 21.00 uur in hotel Zeezicht.23-01-2013, Archiefonderzoekers op pad

Dinsdag 22 januari zaten 13 leden van de Werkgroep Archiefonderzoek bij elkaar om weetjes en handigheidjes uit te wisselen. Maar ook knelpunten kwamen op tafel.09-01-2013, Leeuwen van hun sokkel

Op verzoek van Oud Harlingen gaat de gemeente Harlingen de leeuwen bij de Leeuwenbrug restaureren.02-01-2013, Onderscheiding voor Gerry Kuijper

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten de gemeentelijke draagspeld uit te reiken aan Gerry Kuijper.10-12-2012, Nieuwe wandelkaarten

Zaterdag 8 december is tijdens de najaarbijeenkomst van de vrijwilligers van de Vereniging Oud Harlingen een tweetal nieuwe 'wandelkaarten' gepresenteerd.03-12-2012, 'Ate Peu' op internet

Wie had ooit gedacht dat de Harlinger groenteboer 'Ate Peu' (Ate van der Meer) het tot de nationale televisie zou schoppen? Hij zelf zeker niet! Wie hem nog wil horen, moet snel zijn.07-11-2012, Cursus Paleografie van start

Dinsdag 6 november startte een groot aantal leden van de Werkgroep Archiefonderzoek met een cursus Paleografie. Om geschriften uit vorige eeuwen te kunnen lezen, is het nodig oud schrift te kunnen ontcijferen.01-11-2012, Het jaarlijkse Magazine is uit!

Gisteravond werd in het Hannemahuis de 28e editie van het Oud Harlingen Magazine ten doop gehouden.31-10-2012, Bestemmingsplan Havenkwartier

Oud Harlingen heeft bij de gemeente Harlingen een zienswijze ingediend betreffende het ontwerp-bestemmingsplan Havenkwartier. 19-10-2012, Nieuwe statuten

Sinds de vereniging in 1954 werd opgericht zijn de statuten van Oud Harlingen nog niet weer aangepast. Maar de tijden zijn veranderd en onze statuten moeten daarin mee. 08-10-2012, Nieuwste Magazine ten doop

Maanden, soms jaren speurden ze naar gegevens: de schrijvers van het jaarlijkse Magazine. Woord voor woord zetten ze hun verhalen vervolgens op papier. Het resultaat presenteren we donderdagavond 1 november in het Hannemahuis.27-09-2012, Informatieavond archiefonderzoek

De nieuwe Werkgroep Archiefonderzoek lijkt een succes te worden. Tijdens de informatieavond op 25 september waren meer dan 20 belangstellenden aanwezig en inmiddels staat de teller al op 27 vrijwilligers. 10-09-2012, Open Monumentendag

Tijdens de monumentendag van afgelopen zaterdag mocht de standbemanning van Oud Harlingen bij het Hannemahuis weer een flink aantal bezoekers verwelkomen.06-09-2012, Grote respons Juridisch Fonds

Medio juli deed het bestuur een oproep aan de leden een bijdrage te leveren aan een nieuw Juridisch Fonds. Daar is massaal gehoor aan gegeven. Eind augustus was al een bedrag van ruim € 6.500 overgemaakt en elke week komen nog nieuwe giften binnen – ronduit geweldig! 20-08-2012, Stilstaan bij 'Stroffelstiennen'

Het nieuwste monument van Harlingen wordt verspreid over 16 plekken in de stad. Het gaat om zogenoemde ‘Struikelstenen’ - ‘Stroffelstiennen’ op z’n Harlingers.26-07-2012, Nieuw bestemmingsplan op komst

Ter inzage lag de afgelopen weken het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad en Veerhaventerrein. Oud Harlingen bekeek de stukken en stuurde het college 7 pagina's met vragen en opmerkingen.12-07-2012, Oud Harlingen start Juridisch Fonds

Alle leden van Oud Harlingen worden opgeroepen een bijdrage te leveren aan een nieuw Juridisch Fonds. De acceptgirokaart valt binnenkort in de bus. Het bestuur wil meer en beter tegenspel bieden bij geschilpunten. 05-07-2012, Wie ontcijfert muurreclame?

Rond 1930 stond op de zijgevel van het pand Zuiderhaven 7 een muurreclame. Wie kent de precieze tekst er van nog, of weet welke firma hier adverteerde?19-06-2012, Archiefproject loopt vlot

Het archiefproject dat Oud Harlingen samen met het Gemeentearchief wil uitvoeren, blijkt populair. Er meldden zich binnen een week al vijf vrijwilligers.19-06-2012, Asbakkenadvies

Oud Harlingen heeft de gemeente geadviseerd de huidige proef met drop-it straatasbakken (op de Veerbootkade en aan de voet van de Raadhuistoren) niet voort te zetten.19-06-2012, Opknapbeurt gevelstenen

Zeven gevelstenen in de binnenstad worden momenteel onder handen genomen door restaurateur Klaes Posthuma. De opknapbeurt is in het kader van het Struikelstenenproject.06-06-2012, Toekomst Waterfront

De gemeente Harlingen vraagt alle inwoners mee te denken over de inrichting van het Waterfront (Nieuwe Willemshaven, Waddenpromenade).26-04-2012, Harlinger gevelsteen in Kimswerder weiland

In maart werd bij een wandeling in een weiland bij Kimswerd een oude gevelsteen aangetroffen. Vinder Otto Paauwe schonk de steen, met het opschrift 'oolhaler', aan Oud Harlingen.26-04-2012, Jan Zeinstra onderscheiden

Vanwege zijn jarenlange verdiensten als stadsgids, voor Oud Harlingen en voor de Hein Buismanstichting ontving Jan Zeinstra dinsdag 24 april een koninklijke onderscheiding.26-04-2012, 'Zeeweg' en 'Werfpad' mogelijk toch behouden

Als het aan het CDA en diverse andere partijen in de Harlinger gemeenteraad ligt, blijven de historische straatnamen in het Havenkwartier behouden.30-03-2012, Verdwijnende straatnamen?

Nadat eerst al de naam 'Zeeweg' uit het straatbeeld verdween lijkt ook het 'Werfpad' letterlijk van de kaart te verdwijnen. In een brief aan het college en de gemeenteraad pleit Oud Harlingen voor behoud van de oude historische namen.18-02-2012, Wie heeft materiaal over Joods Harlingen?

Na enig beraad met het Centraal Comié 1945 is het besluit genomen: dit jaar zal een boekje verschijnen over de Joodse gemeenschap, zoals die voor de Tweede Wereldoorlog in Harlingen bestond. 31-01-2012, Nieuw boekje?

Op het Struikelstenenproject komen veel reacties. Zoveel zelfs, dat het bestuur overweegt een boekje samen te stellen waarin een beeld wordt gegeven van de Joodse gemeenschap in Harlingen, in de jaren voor de oorlog.31-12-2011, Voorspoedig 2012

Het bestuur van de vereniging, de redactie van het Magazine, de medewerkers van het Filmfonds, de vrijwilligers van de werkgroepen Stadshistorie, Genealogie, Se Suuden en se Wuuden, Bouwzaken, alsmede uw webmaster wensen u een in alle opzichten voorspoedig 2012.31-12-2011, Geweldige respons voor struikelstenen

Over de Struikelstenen kregen we deze maand talrijke positieve reacties van leden, sympathisanten, familie en nabestaanden.23-12-2011, Veel giften voor struikelstenen

Sinds alle 1400 leden van Oud Harlingen een brief ontvingen over het Struikelstenenproject, komen elke dag nieuwe giften binnen. Er is al ruim duizend euro aan kleine bijdragen ontvangen, geweldig! Welke stenen wel en niet geadopteerd zijn, valt te zien in de Lijst Struikelstenen.15-12-2011, Oud Harlingen te volgen via Twitter

Onlangs heeft de Vereniging Oud Harlingen een twitteraccount geopend. U blijft zo op de hoogte wat er binnen de vereniging speelt. Volg hiertoe @OudHarlingen via www.twitter.com10-11-2011, Rekeningnummer Struikelstenenproject opengesteld

Oud Harlingen heeft samen met het CC'45 een rekeningnummer opengesteld voor giften. Daarmee willen we in 2012 een ‘Struikelsteen’ plaatsen voor elk van de 46 joodse Harlingers, die toen zijn weggevoerd.04-11-2011, Najaarsvergadering

Op vrijdag 18 november 2011 houdt de Vereniging Oud Harlingen haar najaarsvergadering in Zalencentrum Trebol. De aanvang is 20.00 uur.03-11-2011, Presentatie Oud Harlingen Magazine

Vandaag wordt in de gehoorzaal van het Hannemahuis de nieuwe editie van het Oud Harlingen Magazine gepresenteerd. Zoals altijd staat het weer vol met boeiende verhalen en foto's.29-10-2011, 14e muurschildering

Terwijl Klaes Posthuma de laatste hand legt aan de 14e muurschildering op de hoek Heiligeweg/Spekmarkt wordt hij verrast door een bezoekje en de complimenten van Anneke Visser als voorzitter van Oud Harlingen. Het verhaal over deze muurschildering vindt u op deze site in de rubriek 'Muurschilderingen'.29-10-2011, ‘De Swarte Aernt’ terug in de Brouwersstraat

Vanuit het restauratiefonds ‘Klein maar fijn’ heeft Oud Harlingen een bijdrage verstrekt om de historische huisnaam ‘De Swarte Aernt’ terug te brengen op het pand Brouwersstraat 7.23-10-2011, Muurschildering nummer 11, 12 en 13

Zojuist is decoratieschilder Klaes Posthuma gereed gekomen met de 12e muurschildering op het pand hoek Zuiderhaven/Brouwersstraat.29-09-2011, Standpunt sanitaire units en Reactienota Havenkwartier

Oud Harlingen wil af van de drijvende sanitaire units. Bij B&W pleitten we er voor voorzieningen onder te brengen in bestaande bebouwing, geografisch gespreid over de binnenstad. Ook is aan het college een brief geschreven over de Reactienota Havenkwartier. Beide vindt u bij 'Downloads'. 13-09-2011, ‘Bekend met uw Monument’

Huiseigenaren zijn maandag 19 september vanaf 17.00 uur welkom in het station van Harlingen. Daar zijn dan informatiestands van diverse organisaties op het gebied van monumentale panden en monumentenzorg.11-08-2011, Harlingen Mien Stadsje deel 7

In dit boekje zijn foto’s van ruim 60 bruggen geplaatst: nieuwe, verdwenen en oude monumentale wateroversteken. De voorverkoop van de nieuwe uitgave start op zaterdag 27 augustus om 10.00 uur tijdens de Instuif in de stand van de vereniging Oud Harlingen voor partycentrum Trebol.03-08-2011, Muurschildering voor varensgasten

Op de zijgevel van Hotel Zeezicht pronkt zoals in vroegere jaren weer een muurreclame. Het is de tiende muurschildering die de vereniging Oud Harlingen in de stad terugbrengt. 
 28-07-2011, Prijsvraag Gemeente Harlingen

Met een goed idee kunt u een weekend winnen in de Benelux, Duitsland of Frankrijk. Tot 5 augustus kunt u een idee insturen om het Harlinger erfgoed een actievere rol te laten spelen.25-07-2011, Restauratiefonds Klein maar Fijn

Wilt u kleine waardevolle elementen aan uw pand restaureren? Dan kunt u een beroep doen op restauratiefonds ‘Klein maar Fijn’. 06-07-2011, Nieuw ‘teken aan de wand’ in de Hoogstraat

Oud Harlingen blijft actief om verloren gegane geschilderde reclames terug te brengen in het straatbeeld. De familie Alta ondersteunde de restauratie van de negende schildering moreel én financieel.20-06-2011, Restauratiefonds in ere hersteld

Huiseigenaren die kleine elementen van hun pand willen opknappen, kunnen vanaf nu weer een beroep doen op een kleine bijdrage vanuit het restauratiefonds 'Klein maar fijn'. 30-05-2011, Subsidies voor restauratie films

Oud Harlingen ontvangt van de gemeente Harlingen en van het Prins Bernhard Cultuurfonds bijdragen om een collectie oude 8 mm-films te restaureren. 27-04-2011, Voorjaarsvergadering 2011/Peiling inzake Havenmantsje

Voorzitter Anneke Visser kon op de Voorjaarsvergadering van 26 april ruim 120 aanwezigen verwelkomen. Op de agenda stond deze avond onder meer een meningspeiling over nieuwbouw bij het Havenmantsje. 04-04-2011, Mededeling inzake het financieel verslag 2010

In het financieel jaaroverzicht, dat de leden ontvingen, ontbreekt helaas de kolom met uitgaven. De drukker heeft hier een steekje laten vallen. De correcte versie vindt u hier. Bij de komende Voorjaarsvergadering krijgt u bovendien een exemplaar uitgereikt.31-03-2011, Bouwplannen Havenmantsje in Voorjaarsvergadering

Het bestuur wil uw mening peilen over de bouwplannen voor het Havenmantsje wat betreft 4 aspecten: (her)bebouwing, stijl, beeldkwaliteit en bouwvolume / ruimtelijke ligging. Zo mogelijk wordt het bouwplan tijdens de ledenvergadering toegelicht door Marco Poldervaart, architect Adema en/of de Rijksbouwmeester.13-03-2011, Voorlopig bestuursstandpunt inzake de aan- en verbouw van het Havenmantsje.

De Vereniging Oud Harlingen heeft haar standpunt inzake de geplande bouwactiviteiten op het Havenplein aan de gemeenteraad gestuurd.07-01-2011, Voorontwerp bestemmingsplan Havenkwartier

De Vereniging Oud Harlingen heeft per 21 december j.l. bij een schrijven aan de Gemeente Harlingen een reactie gegeven op het voorontwerp Bestemmingsplan Havenkwartier-Harlingen. 10-12-2010, Nieuwe uitgave

Lieuwe Veltman was een Harlinger schipper.Hij vervoerde met zijn schip zand voor aardewerkfabrieken en schelpen voor cementovens. Hij leefde van 1868 tot 1936. In zijn vrije tijd schilderde hij.21-11-2010, Geslaagde Najaarsvergadering

Vrijdag 20 november j.l. hield de vereniging Oud Harlingen haar jaarlijkse najaarsvergadering.18-11-2010, Inhoudopgave magazines bijgewerkt

Onder de rubriek 'Artikelen uit onze magazines' vindt u de bijgewerkte inhoudsopgave van de 26 tot nu toe verschenen magazines. Deze is te raadplegen op nummer, op auteur en op onderwerp.03-11-2010, De Friese geeltjesbestrating op de Vismarkt blijft liggen

Dat besloot de gemeenteraad woensdag 3 november na een oproep daartoe van Oud Harlingen.02-11-2010, Rabobank doneert voor muurschilderingen

Tijdens de Algemene Vergadering van de Coöp.Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland, mochten voorzitter Anneke Visser en penningmeester Fred Attema uit handen van de directie een cheque van € 9.000 ontvangen27-10-2010, Najaarsvergadering 2010

De Vereniging houdt haar Najaarsvergadering op vrijdag 19 november vanaf 20.00 uur.09-10-2010, Nieuwe voorzitter Oud Harlingen

In de bestuursvergadering van 5 oktober is Anneke Visser gekozen als de nieuwe voorzitter van Oud Harlingen. Zij volgt hiermee Geert Noorman op die de afgelopen zes jaar Oud Harlingen als zodanig heeft gediend.08-10-2010, Presentatie Magazine Oud Harlingen

Ook dit jaar vindt de presentatie van het nieuwe magazine plaats in het Hannemahuis en wel op 4 november.26-07-2010, Opnieuw tekens aan de wand in de binnenstad

Opnieuw wordt door Oud Harlingen een muurreclame in het straatbeeld teruggebracht. Het betreft nu een reclame van drogisterij Tet van den Berg op de hoek Heiligeweg / Kleine Voorstraat02-06-2010, Zevende muurschildering

Decoratieschilder Klaes Posthuma heeft deze week in opdracht van Oud Harlingen een nieuwe muurschildering aan de Noorderhaven 99 voltooid. In de rubriek Muurschilderingen vindt u 'het verhaal'.20-05-2010, Bestuurszaken

Het bestuur van de vereniging heeft richting Gemeenteraad gereageerd op de Notitie Bouwhoogte. Tevens is een verslag van de onlangs gehouden voorjaarsvergadering op de site geplaatst. U vind beide onder de menuknop 'Vereniging' bij 'downloads'. 30-04-2010, Koninklijke onderscheiding

Op donderdag 29 april jl. heeft Johan Balt, erelid van de vereniging Oud Harlingen, de versierselen behorende bij het Lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau ontvangen.20-04-2010, Oud Harlingen verfraait muren

Vanaf vrijdag 7 mei is Harlingen weer een kleine attractie rijker. Dan wordt een muurreclame onthuld, die op initiatief van de vereniging Oud Harlingen in het straatbeeld wordt teruggebracht. Het betreft een reclameschildering aan de Brouwersstraat, van de voormalige sigarenfabriek ‘De Nederlanden’.18-03-2010, Beroep Oud Harlingen inzake Schoolplein 3

Ons beroep inzake Schoolplein is ongegrond verklaard. Naar mening van de rechter hebben B&W mogen besluiten zoals ze hebben gedaan. Het bestuur van Oud Harlingen bezint zich op de uitspraak.16-03-2010, Voorjaarsvergadering 2010 (update)

De vereniging Oud Harlingen houdt haar Voorjaarsvergadering op dinsdag 27 april 2010 in Partycentrum Trebol. De convocatie wordt een dezer dagen aan de leden toegezonden. 
 16-03-2010, Bestellen boeken en magazines via de website

De vereniging Oud Harlingen heeft per heden de mogelijkheid tot het (na)bestellen van boeken en magazines via de website opengesteld. Een bestelformulier vindt u via de menuknop Webwinkel in het hoofdmenu.18-02-2010, Inspreekreactie Hoogbouwnotitie d.d. 17-02-2010

De vereniging Oud Harlingen heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van 17 februari ingesproken m.b.t. de Hoogbouwnotitie en het Voorontwerp Bestemmingsplan Willemshaven Een samenvatting vindt u bij 'Downloads' onder de menuknop 'Vereniging'. 17-02-2010, Standpunt sloop kokosfabriek

De eventuele sloop van de oude kokosfabriek aan de Kimswerderweg houdt de gemoederen bezig. Het standpunt van het bestuur inzake de sloop vindt u bij 'Downloads' onder de menuknop 'Vereniging'. 08-11-2009, 't Gouden Stoepke

Dit prachtige oude pandje ligt aan de Jan Ruurdstraat 3 te Harlingen en is beslist een bezoekje waard.12-10-2009, Nieuwe muurschildering

De vijfde muurschildering is dit najaar door de vereniging Oud Harlingen gerealiseerd. Op het pand Kruisstraat 6 is, door de decoratieschilder Klaes Posthuma van galerie Acanthus, de muurreclame van Zakkenhandel L.A. Dijkstra in ere hersteld. 05-10-2009, Harlingen mien stadsje deel 6 - Wel en wee van Welgelegen

Tijdens de Visserijdagen is het zesde deel van de serie ‘Harlingen mien stadsje’ gepresenteerd. Centraal staat deze keer de rijke geschiedenis van scheepswerf Welgelegen, in de volksmond beter bekend als ‘de helling’.30-09-2009, Reactie Oud Harlingen op de Hoogbouwnotitie

In een schrijven aan de gemeente geeft het bestuur van Oud Harlingen een reactie op de gemeentelijke hoogbouwnotitie. De brief vindt u bij 'Vereniging' onder 'downloads'.22-09-2009, Presentatie Oud Harlingen Magazine 2009

Op donderdag 5 november a.s. presenteert Oud Harlingen haar nieuwe magazine. Dat gebeurt in de Gehoorzaal van het Hannemahuis (ingang St.Christoffelsteeg), aanvang: 20.00 uur.22-09-2009, Najaarsvergadering Oud Harlingen

De Najaarsvergadering vindt plaats op 20 november en wordt gehouden in Trebol. Het programma zal nog nader bekend worden gemaakt; alle leden krijgen een uitnodiging thuis in de bus.01-08-2009, Reisje Oud Harlingen en Vrienden Hannemahuis

De vereniging Oud Harlingen organiseert samen met de Vrienden van het Hannemahuis op zaterdag 19 september het 2-jaarlijkse reisje. 09-07-2009, Harlingen mien Stadsje deel 6

De uitgave van deel 6 in de serie Harlingen mien Stadsje ligt op schema. Zoals de zaken er nu voor staan wordt het eerste exemplaar tijdens de Visserijdagen op zaterdag 29 augustus aangeboden.27-06-2009, Oud Harlingen en de 'bunker'

Vrijdag 27 februari j.l. publiceerde de Harlinger Courant een ingezonden stuk van de heer B. Hoogeveen. Hij toonde zich ongelukkig met de uitspraken van Jan Zeinstra over de bunker in de Engelse Tuin, bij het radioprogramma ‘Achter de Stamtafel’.26-06-2009, Oud Harlinger markt

De vereniging Oud Harlingen neemt met een stand deel aan de Oud Harlinger markt op zondag 21 juni.  Van 12.00 tot 18.00 uur is de kraam van Oud Harlingen, gevuld met leuke aanbiedingen, te vinden voor het Hannemahuis aan de Voorstraat.09-04-2009, Voorjaarsvergadering op vrijdag!

In de aan de leden toegezonden concovatie staat als vergaderdatum dinsdag 24 april vermeld. Dit moet echter zijn vrijdag 24 april 2009. De leden worden verzocht hiervan goede nota te nemen.06-02-2009, Voorjaarsvergadering

De Voorjaarsvergadering staat gepland op vrijdag 24 april, wederom in kerkgebouw 'De Haven' aan de Noordoostersingel. Naast het gebruikelijke zakelijke gedeelte zal wethouder Frans Zomers een causerie houden over een aantal actuele zaken in Harlingen. De aanvang is 20.00 uur.{{ $localize(\'address_form.address1\') }}
{{ $localize(\'address_form.address2\') }}
{{ $localize(\'address_form.city\') }}
{{ $localize(\'address_form.country\') }}
{{ $localize(\'address_form.postalCode\') }}